Socialdemokraternas oförmåga/ovilja (?) att staka ut skiljelinjer

Jag gillar ju Socialdemokraterna. Jag gillar det parti som tillsammans med vänstern byggt det här landet med rättvisa, jämlikhet och där alla ska få en chans i livet.  För mig är det bland det bästa som finns.  Men samtidigt kan ingen leva på gamla meriter och i synnerhet Socialdemokraterna har ju varit usla på att överhuvudtaget stå upp för något de åstadkom sen den borgerliga valsegern. Som om allt, bara för att högern vann, var så förbannat dåligt där vid 2006. Och ja, som om regeringsskiftet blev något slags uppvaknande i att ”ajfan. Vi har visst inte lyckats med något. Ny plan!!”.  Det går ju inte riktigt. Ett parti som springer ifrån sitt rekord, vad de har åstadkommit får också svårt att få förtroende igen. Lika lite kan den borgerliga regeringen inför nästa års val 2014 springa ifrån att det råder massarbetslöshet. De kommer måhända skylla ifrån sig och flytta fokus, men det är ju inte gångbart. Det är i bästa fall gångbart till en viss gräns. Men det bygger ju på att Socialdemokraterna, det största hotet och som ska vara det största oppositionspartiet vill göra något annat. Och det vill de ju bara ibland. Det är ett parti som med Stefan Löfven blivit stabilt, men också ett parti som blivit fegt och på tok för kalkylerande. Inför valet 2010 och ja, jag vet, det gick åt helvete, ville dem ju göra något annat. De sa nej till omfördelande skattesänkningar, till exempel. Idag säger de ja till samtliga. Det är sänkningar som ökat klyftorna och gjort de mest utsatta fler. Det är en ideologisk härdsmälta. Stefan Löfven och hans partiledning tänker inte heller riva upp en femte sänkning, som givetvis går till de som redan har. Det partiet säger är att de vill höja skatten för de som tjänar över 60 000 kronor per månad. Det innebär att de som är politiker och sitter i riksdagen klarar sig undan, bland annat. En skattehöjning som börjar från den övre medelklassen. Men partiet, säger de, vill satsa på välfärden.  För vilka pengar då? Och jo just det, vinster inom välfärden säger de fortfarande något slags ”nja” till. Det går i bästa fall att utläsa någon slags förbättring av a-kassa, trots att partiet som jag skrivit om tidigare, godkände (!)  hårdare krav på arbetslösa. Okej, jag erkänner, en bra 90 dagars garanti (SSU:s förslag) för att få bukt på ungdomsarbetslösheten. Men det stannar nästan där.

Det här är Socialdemokraterna år 2013. Stefan Löfven är tråkig och håller låg profil. Det är en typisk S-ledare. Ett parti som dem behöver en trygg ledare. Men man kan ju vara tråkig och ändå stå för något, staka ut en skiljelinje.

Magdalen Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson hade en rubrik på en debattartikel i Svenska Dagbladet som löd ”Skiljelinjen tydlig inför valet 2014”.  Karin Petersson, chefredaktör på Aftonbladets ledarsida twittrade då detta mycket fyndiga:

 

Och det är ju så. Man kan tycka om partiet för det de stod för, men vad vill de göra annorlunda och varför ska man rösta på dem och inte Fredrik Reinfeldt nästa år?

De flesta väljare tycker ändå, inbillar jag mig, att en riktig Anders Borg är bättre än någon som försöker i ord och handling efterlikna honom (Magdalena Andersson)?

Det är visserligen inte val än på ett tag, men Socialdemokraternas strategi för att vinna verkar så här långt gå ut på att vara så otydliga som möjligt vad de vill göra annorlunda, samtidigt som de godkänner i princip samtliga skattesänkningar. Hur det kommer gå vet vi ju inte än, men det är rätt hopplöst att se en regering som med facit hand misslyckats med allt och sedan se ett så kallat oppositionsparti ha svårt att säga vad de vill göra annorlunda.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s