Arbetsförmedlingens GD – inkompetent men regeringstrogen

För någon dag sedan kom det fram uppgifter om att Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez – Svankvist på en resa ringt för över 300 000 kronor. En ofantlig summa förstås, och ett klantigt misstag av henne. Det verkar nämligen som hon, då hon var utomlands, glömt stänga av en funktion på sin IPhone (”dataroaming”) som man i regel gör för att slippa extrakostnader när man är utomlands. Oansvarigt för någon anställd av staten såklart. Men det är inte det enda. Så sent som 2011 hyllades hon på Moderaternas partistämma och har sedan hon blev anställd varit en trogen valarbetare för den borgerliga regeringen. Hon har dessutom flitigt försökt trixa med statistik för att få arbetslösheten att vara lägre än den egentligen är. Lägg därtill extraknäck på arbetstid (!) där hon lyfter lön på 129 000 per månad och även föreläser för sisådär 40 000. Anställda på Arbetsförmedlingen sa då att det inte kändes så bra att hon gjorde det, medtanke på besparingar och hur mycket de har att göra. Alliansfritt har en hel gedigen lista. Det framkom kort efter Aftonbladets avslöjande om telefonräkningen att Arbetsförmedlingens styrelse saknar förtroende för henne. Detta beror givetvis inte, precis som Alliansfritt skriver enbart på en telefonräkning. En styrelse tappar inte bara sådär förtroende för sin högsta chef på grund av en räkning. Så fungerar det inte. Det vet alla. Regeringen har än så länge valt att inte agera utan hänvisar att hon har deras fulla förtroende till annat anges. Detta somsagt trots att Arbetsförmedlingens styrelse öppet gått ut och sagt att de saknar förtroende för henne.

Sedan är det också så att Arbetsförmedlingen inte fungerar. Den har inte gjort det på länge och fungerade knappast optimalt innan regeringsskiftet. I det har, förutom regeringen, Arbetsförmedlingens generaldirektör huvudansvaret. Och man kan ju lugnt konstatera att hon inte har lyckats. Det hon däremot, vilket verkar vara viktigast för Fredrik Reinfeldt, är att vara en lojal kampanjarbetare. Det i sig är rätt anmärkningsvärt. I grunden är det förstås helt väntat att regeringen utser en generaldirektör som står nära dem ideologiskt. Däremot brukar inte, vad jag vet, en chef för en statlig myndighet på ett så tydligt sätt varit så regeringstrogen och visa det så öppet. Det är inte hennes roll, men hon har gjort det till sin roll. Och det är givetvis konstigt att regeringen använder en chef för en av de allra viktgiaste myndigheterna på ett sådant här sätt. Det luktar illa.

Sammanfattningsvis har vi en generaldirektör för Arbetsförmedlingen som saknar styrelsens förtroende och som verkar, utifrån de exempel jag tagit upp inkapabel till att sköta sitt jobb. Lägg därtill att vi dessutom, ironiskt nog, har massarbetslöshet för tillfället. Men regeringen sitter lugnt i båten.

De kan uppenbart inte komma tillrätta med arbetslösheten och kan inte heller rekrytera kompetent folk till en av Sveriges viktigaste myndigheter.

Men Angeles Bermudez -Svankvist är en regeringsstrogen knähund. Förmodligen är det också det som räddar henne så här långt.

Advertisements

One thought on “Arbetsförmedlingens GD – inkompetent men regeringstrogen

  1. Här är en pärla från Prof Lars Syll : ”S beska budskap till ungdomen och om Magdalena Andersson´s utspel:
    http://larspsyll.wordpress.com/2013/08/24/s-beska-budskap-till-ungdomen/

    ”Hej! Mitt namn är Magdalena Andersson. Jag tycker om att åka längdskidor, långfärdsskridskor och att paddla kanot. Båda mina föräldrar vara akademiker och jag är gift med en professor i nationalekonomi. Jag tjänar 99000 i månaden och det har jag förtjänat. Jag gick direkt från gymnasiet till Handels. Det var jättetufft. Undervisning började redan tio på morgonen. Det var till och med tänkt att jag skulle doktorera där, men jag orkade inte skriva klart den där avhandlingen. Så jag åkte en vårtermin till Harvard istället. Här är min politik: “Varenda ung kvinna eller man ska få känna [ångest-] känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe [ta sin cipralex] och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte [eller ett plusjobb] som väntar på dem. Det kan kännas beskt – men vårt budskap till Sveriges ungdomar är enkelt: Vi står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s