Ta tillbaka skattefrågan

När man suttit i regeringsställning i snart åtta år är det också logiskt att man tar över problemformuleringspriviligiet. Det säger lite sig självt. Alliansen gick fram som ett enat alternativ för att få bukt med arbetslösheten, och man målade upp en bild om hur arbetslösa och sjuka var fuskare och man minsann skulle ta tag i det. Dessutom skulle man sänka skatterna för de var för höga. Man vann valet och gjorde det. På kuppen skppade man mycket mer utsatthet. Utefter det sen kunde man också, vilket är en fördel när man är i regeringsställning argumentera för sin sak och lättare framstå som ”ansvarsfulla”. Till exempel, som regeringen ofta kör med – att de har sänkt skatter för de flesta och ”mer pengar i plåboken”. Så har också högern gjort skattefrågan till sin. Skatter är fult, de som vill höja skatten är fiender och vill ta ifrån människor deras surt förvärvade slanter. Medan de som vill fortsätta sänka skatten är de förnuftiga. Man spelar på medelklassens sköna nya slantar i plånboken. De som velat höja skatten har somsagt gjorts till fiender och som på något sätt vill råna människor. I sig är det givetvis inte så konstigt. Det är nämligen normalt lättare att gå till val på sänkta skatter och sen försvara sänkningarna än tvärtom. Men vänstersidan har också varit dåliga på att återta kommandot i frågan. Vänsterpartiet har försökt och varit ärliga, medan Socialdemokraterna från början sa nej till samtliga sänknigar men accepterar nu alla (även ett femte jobbskatteavdrag om det blir verklighet). Däremot säger de att skatten ska höjas, som var inne på i ett tidigare inlägg, för de som tjänar 60 000 kronor i måaden och uppåt. Det innebär alltså att en övre medelklass får behålla sina sänkningar och får fortsätta leva gott, då de framför allt gynnats av regeringens politik. Det är en feg inställning i frågan och signalerar att man köper stora delar av politiken. Men den är också valstrategiskt, då man är rädd att skrämma bort väljargrupper. Men i slutändan är det ändå så här: Skatten måste höjas (och ja, mer än vad S mesigt nog vill medge) om man vill behålla och rusta upp välfärdsstaten, som man säger att man vill. Och om man dessutom vill ha ett mer jämlikt och inkluderande samhälle.

Så hur ska man återta kommandot i en debatt som egentligen är central, nämligen skattefrågan? Jo, så fort jag tänker på skatter så tänker jag på Göran Persson i slutdebatten med Bo Lundgren 2002. I den debatten ville Bo Lundgren, precis som samma moderater vill nu sänka satten. Det är deras enda lösning på allt. Då tar Göran Persson på sig en något slags bemästrande roll som kan upplevas väldigt stöddig, men nyttig. Han förklarar nämligen det basala: Vad vi har skatter till och nästan dumförklarar stackars Bo Lundgren. Nu är inte Fredrik Reinfeldt Bo Lundgren utan skickligare, och det är ett annat fokus på frågor än det var 2002. Men det finns ändå en del att lära. Som att faktiskt förklara, helt enkelt och stå för det, att vi vill minsann höja skatten för vi tror på det och det. Sedan valet och sen skattesänkningarna tog fart har som jag skrev ovan vänstern varit tafatt. Visst har de påvisat och korrekt så att sänkningarna mest gynnat de mest välbeställda. Och det är viktigt att ta upp. Men kanske än viktigare är det att gå tillbaka till grunden; Varför betalar vi skatt? Vad ska vi ha det till? Vad har hänt med Sverige sen högern började rasera välfärden och sänka skatter?

Det borde faktiskt inte vara svårt att ta tillbaka frågan i en tid då arbetslösheten bitit sig fast, ojämlikheten bara ökat och de sociala skyddsnäten monterats ned steg för steg.

Gå tillbaka till grunden och lär av Göran Persson, helt enkelt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s