Den svenska borgerlighetens haveri

I måndags blev det de allra flesta av oss hade väntas oss klart. Den rödgröna regeringen ledd av Jens Stoltenberg blev med bred marginal besegrad av Höyre, Frp, Venste och Kristelig Folkparti. Det innebär, som jag varit inne på i tidigare inlägg, att främlnigsfientliga Frp för första gången släpps in i regering. Från svensk högers sida har de sista dagarna innan valet och även när valreslutatet blev känt känntecknats av ett haveri. Ett haveri kring den påstådda antirasim de sägs stå för. Annie Lööf kallade Frp för ”invnadringskritiska”. Jag är ledsen, Annie, men ett parti som vill språktesta fyraåringar och slänga ut romer ur landet är lite mer än ”invandringskritiska”. Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker för Moderaterna, kallade den borgerliga segern för ett tecken på ett ”öppnare Norge”. Även han verkade glömma den lilla detaljen att hans systerparti vill regera med ett främlingsifentligt parti. En PR-strateg för Moderaterna körde en ny variant. Han jämförde Höyres samarbete med Frp, med att Socialdemokraterna här i Sverige ville släppa in Vänsterpartiet 2010. Det var ungefär lika extremt att slänga ut romer ur landet, som att vilja förbjuda vinster i välfärden, verkade han mena. Carl Bildt var imponerad av Erna Solberg. Hon verkade så statsmannamässig, tyckte han. Så här fortsätter det. Fredrick Federley, riksdagsledamot för Centerpartiet, var dock tidigt klar och tydlig med att visa sin avksy mot Fremskrittspartiet. Men han är lite för ensam och det är ett jävla haveri.  Sedan tidigare är MUF:s sorti påtalig.

Ett ljus i mörkret, föruom Federley, är Correns ledarsida som i en mycket bra ledare betonar att Höyre borde hålla rent höger. Och ja, även om det innebär att makten går förlorad. Det är ett pris värt att betala, menar skribenten.

Så är det ju. Jag  hade bara hoppats att den partipolitsika högern kunde göra två saker: Glädja sig över Höyres framgång, men samtdigt förfasas och äcklas över att de villl regera med Frp och att de båda partierna är överens om att slänga ut romerna ur landet. Att kritisera obehagliga tendenser och ändå markera att man inte vill att Höyre bjuder in ett högerextremt parti till regeringsbordet.

Det borde faktiskt inte vara så svårt. Det vore bara anständigt. Eller är privatiseringar och skattesänkningar så viktiga att man kan acceceptera att människovärdet går förlorat?

Efter borgerlighetens haveri kring det här valet måste man nog svara ja på den frågan.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s