Erna Solberg är inte rasist men….

Norges nästa statsminister Erna Solberg är nog inte rasist. Jag tror inte ens hon i grund och botten är främlingsfientlig. Men hon är en populist och i det här sammanhaget är det nästan lika illa. Hennes parti Höyre och främlingsfientliga Fremskrittspartiet är överens om att romer ska kastas ur landet. Det är både vidrigt och rentav rasistiskt. Höyre (ja, Moderaternas systerparti) är beredda att för första gången någonsin släppa in Frp in i regering och på så sätt normalisera sådana åsikter och sådana tankegångar. Sedan tidigare har jag skrivit om att Frp är bredare än vår motsvarighet Sverigedemokraterna, och en jämförelse rakt av skulle halta. Men en jämförelse som inte skulle halta är att jämföra de två partiernas integrationspolitik. De två partierna är rörande överens om att invandrare är problemet, islamiseringen och så vidare, men i vissa fall går Frp steget längre åt det mer extrema hållet. Frp vill nämligen låsa in de asylsöksande som kommer hit i ett slags interneringsläger. Det vill inte ens Sverigedemokraterna.

För några dagar sedan twittrade Sosialistisk Venstrepartis och Norges nuvarande utvecklingsminister, Heikki Holmås att Frp är högerpopulister ungefär som Sverigdemokraterna i Sverige och Danske Folkeparti i Norge. Det blev ramaskri. Erna Solberg tyckte han skulle be om ursäkt och företrädare fär deras övriga två kollegor (?) i en framtida regering, Kristelig Folkparti och Venstre försvarade Frp. Det är svårt att förstå varför de blev så upprörda. Frp är enligt alla rimiliga definitoner högerpopulister. Det gör INTE att de är samma parti som vårt Sverigedemokraterna, men de delar populismen och de delar hatet mot invandrarna. Men det blir också så tydligt. Sedan tidigare har visserligen Frp normaliserats, men inte som nu. Inte ens när någon kallar det de, enligt alla rimliga deifinioner är, har människor hakat upp sig förut. Fram tills nu. Nu blir det viktigt att göra ett parti som må vara bredare, men delar hatet mot invandrare till vilket parti som helst.

Och på sätt och vis ligger det största ansvaret på Erna Solbergs axlar. Hon är beredd att släppa in ett parti som vill ha speciella läger för asylsökande och dessutom vill språktesta fyraåringar. Och som jag började skriva, det gör henne inte till rasist. Men det gör henne till en medlöpare, en populist, som väljer makten före människovärdet. Hon accepterar sådana åsikter. Hon legitimerar dem.

Det gör henne kort sagt till en ytterst osmaklig politiker.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s