GOP:s underhållande motstånd mot ”Obamacare”

För någon timme sedan avslutade senator Ted Cruz, republikan från Texas, ett över 21 timmars anförande för att tala om hur hemskt ”Obamacare”. Han har alltså stått där i över 21 timmar och talat. Men problemet han och de flesta andra republikaner inte vill prata om är att ”Obamacare” är en republikansk reform. Upphovsmakaren till den är Mitt Romney, partiets presidentkandidat 2012. Han genomförde just den typen av sjukvårdsreform när han var guvernör i sin hemstat, Massachussets. Barack Obama har senare tagit delar av den reformen och satt ihop till en slags sjukvårdsrefeform som ska gälla hela landet. Reformen bygger inte på allmän sjukförsäkring, eller ens en övergång ifrån en marknadsstyrd till en mer allmän sjukvård (om man verkligen vill hitta det så går det givetvis). Den bygger på försäkringar, men ställer krav på försäkringsbolag och förhindrar/omöjliggör att ett bolag kan neka en sjuk människa försäkring på grund av tidigare sjukdom eller liknande, vilket var vanligt förekommande förut.

”Obamacare” satte även Romney i valrörelsen 2012 i en svår sits. Hans konservativa bas hatade den, därför var han tvungen att fly från en i själva verket lyckad sjukvårdsreform han genomfört. Barack Obama, däremot, var nöjd med att fler hade sjukförsäkringar än tidigare. Men somsagt, Ted Cruz och de allra flesta republikaner är emot den och vissa är till och med beredda att stänga ner regeringen om de inte får genom den delen i budgetssamtal som snart måste äga rum mellan Demokraterna och Republikanerna, ifall inte USA ska behöva ställa in alla betalningar till det offentliga.

John McCain, partiets presidenkandidat 2008, och senator från Arizona är en av dem som vänt sig emot Cruz långa tal och hans smaklöshet i att dra in nazityskland i det hela. Det är lätt att förstå.

Men i allt detta finns det två roliga saker: Framför allt, att Republikanerna på fullt allvar gör allt i minioritet (både i senaten och i Vita Huset) för att ta bort Obamas sjukvårdsreform. På så sätt målar man upp en skiljelinje mellan de som faktiskt tror att fler ska ha tillgång till vård, och de som inte vill det. För Republikanerna har inga egna idèer. De vill bara ha bort ”Obamacare”, även fast fler människor är försäkrade nu än tidigare. Det är även roligt, då reformen just bygger på något som i synnerhet Republikanerna borde älska, nämligen marknadslösninga och somsagt är genomförd av en republikan. Den bygger fortsatt på prviata sjukförsäkringar från i synnerhet privata utförare, där en av få skillnaderna från förut, är att företag har svårare att neka människor försäkring. Till och med Republikanerna borde alltså kunna förlika sig med reformen. Istället gör vissa av deras företrädare, som Ted Cruz, allt för att ta bort den.

Det säger dels en del om hur mycket partiet har radikaliserats (Cruz kommer från Tea Pary-falangen), men lika mycket om hur mycket de hatar Obama att de är villiga att vara helt ansvarslösa.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s