Joe Bidens förmågor

Inför det amerikanska presidentvalet 2012 spreds det en bild på olika håll att Barack Obamas vicepresidentkandidat, Joe Biden, skulle vara den störsts svagheten hos Obama-kampanjen. Å ena sidan är det lätt att förstå sådana synpunkter. Biden har en historia av att prata bredvid munnen, om man säger så. Det vill säga, komma med ibland märkliga uttalanden och så vidare. Men som vicepresident har det här ändrats markant. Dels är allting mer uppstyrt (såklart), men också för att Joe Biden är en i grunden skicklig politiker. Ibland vill man också ge en bild av att han bara är en pajas med humor. Det är i och för sig en bild han delvis skapat själv, men den är långt ifrån sanningen.

Jag läser för närvarande boken ”What it takes”. En bok som kretsar kring presidentkandidaterna ( från båda partierna) i valet 1988. I den får man en grundligt personporträtt redan från ungdomsåren om de olika kandidaterna. I just den är Joe Biden med och i ett kapitel tycker jag Biden som politiker sammanfattas rätt bra och egentligen vid några enskilda meningar:

It was the joy of being with Joe that you were included- not just in his politics, but in his life, and the lives of his family

 

Still, this was also the reason they were working for Biden: for the abandon with which he stretched himself (and not just by exaggeration) to touch a thousand lives in a day… for the talent, extravagant effort, the generosity of spirit thad made every event with Biden a festival of inclusion

De här meningarna hör inte ihop. Den andra ska alltså inte ses som en efterföljare av den första. Men de här meningarna säger ändå något viktigt. Nyckelordet är ”inclusion”. Han har en förmåga att få människor att känna sig inkluderande, att de är en del av något och hans bild av samhället. Det är sant att Biden nog aldrig kommer bli president, eller ens har det stödet, men något han alltid varit duktig på är just mötet med väljare. För han är ju precis som dem i grunden. På något sätt märks det så tydligt. Han får dem att känna sig viktiga.

Det allra mest ironiska är ju att Joe Biden just i valet 2012 var med och räddade upp valet. Ni kommer väl ihåg hur Obama i sin första debatt med Mitt Romney var trött och helt värdelös? Efter den debatten var det dags för den enda debatten mellan de två vicepresidentkandidaterna. Om det var någon som då gjorde det Obama misslyckades med var det Biden. Han tog upp punkt efter punkt som de kört med i valkampanjen, han var aggressiv (ibland kanske för aggressiv) och helt enkelt gjorde han en utmärkt debatt. Vissa menar att han vann, det kanske han gjorde. Men han förlorade inte i alla fall, och det var det viktigaste. Det går givetvis att fundera kring hur stor betydelse den debatten hade, men på något sätt hjälpte han Obama och hans kampanj på rätt köl, att återta taktpinnen.

Joe Biden må vara någon som ibland kan ge roliga och direkt olämpliga citat, men han är också någon som har otroliga kvalitèer. Det borde faktiskt vara dags för allt fler att se det.

För bortom allt prat bredvid mun finns det verkligen något fler politiker kan sträva efter.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s