Med ”smutskastning av Sverige som ”vapen”

I en partiledardebatt 1982 förklarade Socialdemokraternas dåvarande partiledare, Olof Palme, varför han var demokratisk socialist. Det är än idag ett av de mest inspirerade tal jag lyssnat på. Men i talet pekar Palme på något viktigt. Han pratar i korthet om högern och hur de förstör Sverige med ojämlikhet och fler fattiga och rika rikare. Men samtidigt pekar han på att högern, när reformer visat sig vara goda, så tar de själva äran för det. De kallar det dock till en början för ”elakartad socialism”, som Palme uttryckte det. Det här är borgerligheten idag. Det är ett typexempel på regeringens strategi idag.

De talar om Sverige som ett framgångsland med god välfärd, där alla får chansen och så vidare, fast de var emot varje sådant progressivt steg med få undantag. De talar om att Sverige är ett av de bästa länderna att leva i, och kallar all form av kritik mot den politik de för som ”smutskastning av Sverige”. De gör välfärdsstaten, som de inte någonstans var med och byggde upp utan snarare motarbetade, till sin. De låtsas inte heller om att alla deras ”satsningar” uteslutande går till skattesänkningar, inte heller att trygghetssystemen tackvare deras politik havererat eller att klyftorna ökat. Framför allt inte vilka konsekvenser det får för människor.

Det är en strategi dömd att misslyckas. En regering som är nöjd, vars enda idé är att ge sina rika vänner ytterligare en skattesänkning, sjunger på sista versen. Idén med att, när kritik framförs göra välfärden till sin och avfärda allt med ”smutskastning” är desperation och tyder på dålig fantasi. En påtaglig sådan.

Det blir i bästa fall komiskt att läsa och höra om, men i längden mest otroligt aningslöst.

Advertisements

2 thoughts on “Med ”smutskastning av Sverige som ”vapen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s