John McCain – moderat republikan, eller?

John McCain, senator från Arizona och tvåfaldig presidentkandidat (2000 och 2008), brukar ofta ses som en moderat republikan. Det innebär i korthet en vilja att sträcka ut handen och arbeta med demokrater i olika frågor. Vid en första anblick är det självklara svaret på den frågan ja. Han försökte till exempel för några år sen tillsammans med sin dåvarande liberala och demokratiska kollega från Massachusetts, Ted Kennedy, få igenom en förändring av USA:s integrationssystem. Dessvärre föll den i senaten. Dessutom så har han och Russ Feingold, dåvarande senator från Wisconsin, försökt få igenom en lag om striktare regler kring pengar till politiska kampanjer. Det föll också till sist.  Det finns flera exempel som pekar mot att McCain nog innerst inne är en politiker som är villig att kompromissa. Men det finns lika många undantag, där han snarare tagit extrema ställningstaganden. Till exempel följande:

President Obama försökte tidigt i sin första mandatperiod ta bort ”don`t ask, don`t  tell”. Lagen instiftad av Bill Clinton innebar att du fick vara homosexuell i militären så länge du inte berättade det för någon. Den togs senare bort av Obama, tackvare Demokraternas supermajoritet i kongressen. Men McCain gjorde sitt yttersta för att den skulle ligga fast.

Trots att han och Ted Kennedy tillsammans försökte få igenom en reform som underlättade för människor (se ovan) som var i landet, att få medborgarskap och komma in i det amerikanska samhället – röstade han emot ”Dream Act” som grundar sig just på det. Dessutom i kongressvalet 2010, där han blev utmanad av en Tea party-kandidat, försvarade han Arizonas nya hårda gränskontroll som i princip möjliggör rasprofiliering i syfte att jaga ”illegala” immigranter. Det är dock nog korrekt att säga att det beror på att han blev rädd för sin politiska framtid, och passade därför på att byta fot i frågan.  Som bekant är det inte ovanligt att man som politiker gör allt för att värna om sin framtid.

2013 stödjer samtliga demokrater i kongressen ett lagförslag som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning på jobbet. De flesta republikaner gör det inte. Det finns några undantag i ett fåtal modiga och moderata republikanska senatorer. John McCain tillhör skaran som är emot förslaget.

Han har också motsatt sig flera av Obamas val till högsta domstolen, vilket i och för sig inte är alltför ovanligt. Men moderata republikaner och demokrater brukar för all del, så vida inte kandidaten är som de ser det extrem, rösta för.  Han var också med och blockerade, tillsammans med galna Tea Party- senatorer, Susan Rice som ny FN-ambassadör. Och har kört vidare på den där outtröttliga Benghazi-konspirationen.

 

Och här har vi återigen en sak som gör allt mer paradoxalt. När flera republikaner stängde ner regeringen på grund av att de inte fick igenom ett borttagande av ”Obamacare”var han där och tyckte det var galet och ansvarslöst. Han erkände också att det är omöjligt så länge de(Republikanerna, alltså) inte har 67 säten i senaten som möjliggör att man kan överskrida ett presidentveto. Det var befriande och sansat från McCains sida.

Det är sant att John McCain knappast tillhör den där nya sortens republikaner (Tea party-fanatikerna) där kompromisser är fult, och där man gärna agerar ansvarslöst om de gynnar en själv. I den mån är det också rimligt att kalla honom och utifrån var partiet är idag, för en ganska moderat republikan. Men som ni ser på några exempel ovan, är han en politiker som ibland kan upplevas som moderat och sansad i frågor och kompromissvillig till att tillhöra den republikanska skara som fortsatt inte kännetecknar homosexuellas rättigheter och kämpar mot varje steg där deras rättigheter erkänns och som tar motsatt åsikt i en fråga bara för att skapa konflikt.  Och som en moderat republikan kanske skulle tagit avstånd ifrån.

John McCain är en politiker som står med fingret i vädret och känner var det blåser åt. Sen verkar han agera. Det gör honom inte unik, men inte till den mest hederliga och lösningsinriktade politikern heller. Fast i det läge Republikanerna är i just nu, är han nog den bästa som går att få.

Det säger en hel del.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s