”If democrats vote, they’ll win”

På valnatten 2006 efter att den borgerliga valsegern stod klar, sa den avgående statsministern och partiledaren, Göran Persson något i still med ”för många av våra vänner har stannat hemma”. Det sammanfattar rätt bra vad vi i Sverige brukar kalla för ”soffliggare”, det vill säga de som av någon anledning stannar hemma för att de inte ser någon mening med att rösta. Överlag är det problemet rätt begränsat i riksdagsval (om vi håller oss till det nu), då dryga 80% av befolkningen faktiskt röstar. Det gör att vi ligger bland de bättre länderna när det gäller högt valdeltagande.

Däremot fortsätter det vara en sannning, i synnerhet för vänstern och kanske socialdemokratin, att de måste få ”soffliggarna” att rösta. De flesta av dem skulle troligen, om de skulle välja, rösta på sossarna eller vänstern. Varför då? Det har förstås att göra med historiskt så har majoriteten av befolkningen röstat på Socialdemokraterna (mer eller mindre). Det kan tänkas, vilket går att ifrågasättas, att det beror på socioekonomisk status. Med andra ord, att de som stannar hemma knappast är välbeställda och eftersom vi vet att de som har det lite sämre ställt i regel röstar rött snarare än blått. Att det här är en teori som delvis haltar nuförtiden bör man ha i åtanke, men det är en tänkbar förklaring och är fortfarande en sanning i hög grad.

Men somsagt, det är inget större problem i Sverige även om det är problematiskt. I USA däremot är det ett reellt problem, i synnerhet för Demokraterna. Demokraterna attraherar människor, likt Socialdemokraterna, som står lite lägre ner i den ekonomiska skalan. Det handlar om arbetarklass, kvinnor, minioriteter och så vidare. Därför är de beroende av att de dyker upp och röstar. Det är ingen självklarhet om man tittar på hur valdeltagandet sett ut genom historien och de kan känna, vilket inte är ovanligt, att deras röst inte spelar roll. Och det är också det Demokraterna under Obama gjort bra. Han och hans kampanj har dels i allt högre grad gjort de olika minoriteterna ( framför allt latinamerikaner) till sina, till Demokrater. Men han har också mobiliserat människor som nog i grunden är demokrater, men kanske inte röstat. Det kan som sagt handla om minioriteter eller andra grupper som man vet i hög grad röstar på dem. Det var därför Obama delvis vann 2008, och det var därför han vann 2012. Det finns en anledning till att republikanska guvernörer i diverse stater velat och till och med gjort det svårare för bland annat minioriteter att rösta. För de vet att de uteslutande röstar på Demokraterna och om de får ned valdeltagandet där, har de (GOP, alltså) en större chans att vinna.

Varför lider då inte Republikanerna av det här? För att de har en trogen bas som röstar. Det går nog att säga att de har luckrats upp, medtanke på partiets radikalisering och val av företrädare. Men när det kommer till nationella val, så som presidentval, brukar de ändå sluta upp bakom partiets presidentkandidat. De har andra problem. Till exempel radikaliseringen och att de skrämmer iväg minioriteter, vilket kan komma sig bli kostsamt framöver, då allt fler i till exempel Texas (sen 60-talet trogen GOP-delstat) är just latinamerikaner och den delstaten riskerar längre fram att bli en så kallad ”swing state”. Just den gruppen växer och GOP hänger för närvarande inte med, samtidigt som de skrämmer iväg kvinnor.

I natt blev det klart att en svag demokrat i alla kategorier besegrade en Tea Party-republikan i kampen om vem som ska bli nästa guvernör i Virginia. Det ska nog snarare se som en förlust, förkrossande sådan för Tea Party-rörelsen, än en seger för Demokraterna. Men återigen handlar det delvis om högt valdeltagande. Och att Demokraterna i ett mellanår med inga val alls, lyckas mobilisera tillräckligt.

Det går att tycka en jäkla massa om Barack Obama och Demokraterna för tillfället, men han och den kampanj som byggts upp vet hur man får demokrater att rösta. Och då vinner man också.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s