Socialdemokraternas strategi är inte dum

Idag skriver Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven och partiets partisekreterare, Carin Jämtin, en debattartikel på DN – debatt där de öppnar för att regera över blockgränserna. Det går givetvis att tycka vad man vill om det, men om man ser på hur Stefan Löfven agerat som partiledare med sedan tidigare en del inviter, bör det inte ses som något överraskande eller nytt. Det nya är väl, vilket får ses som ovanligt även från Socialdemokraternas sida, att deklarera innan valet att de kan tänka sig att samarbeta aktivt med ett eller flera av de borgerliga partierna. Det är det nya. Annars har Socialdemokraterna otaliga gånger när de regerat, gjort blocköverskridande överenskommelser. Det finns flera skäl till att det här är en god strategi:

– Blockpolitiken i Sverige har aldrig varit speciellt cementerad. Det klart att det alltid funnits höger och vänster, men även en mitten. Pragmatiska mittenpartier har hgenom historien varit Centerpartiet och även delvis Folkpartiet, som gärna samarbetat med sossarna i viktiga frågor. Däremot har den sedan 2004, när alliansen bildades, blivit det. Sedan dess har det i princip varit, med få undantag (till exempel integrationsöverenskommelsen mellan alliansen och MP) varit ”de rödgröna mot alliansen”. Att som Socialdemokraterna nu vilja bryta upp det, gynnar dem. I opininosmätningarna som det ser ut nu, ligger Centerpartiet under riksdagsspärren och Kristdemokraterna balanserar runt spärren. Alliansen håller således långsamt att braka ihop. Överlever de efter valet 2014? Kanske. Men det är inte säkert, vilket gör sossarnas invit desto mer intressant. Dessutom, tror jag och utan att ha mätningar framför mig, att människor är trötta på blockpolitiken. Slutsats: Att bryta upp blockpolitiken skadar alliansen.

– Vänsterpartiets roll tydliggörs. De är garanten för en ny regering. Ett starkt vänsterparti möjliggör en helt ny regering utan borgerlig medverkan.

– Socialdemokraterna kan, i folkets mening, framstå som pragmatiska och ansvarsfulla. Det vill de. De vill vara landets största parti och statsbärande

– Man stänger ute rasisterna. Är det en bra strategi? Det går att ha invändningar mot, men det är likväl en strategi.

Det går att ha invändningar, i vilken jag i höggrad delar, och det handlar om att Socialdemokraterna kanske inte är så trötta på en borgerlig regering om de nu är beredda att fortsätta ett samarbete med partier som varit med och krossat välfärden och sparkat på dem som redan ligger.

Men överlag är Socialdemokraternas strategi inte dum. Vi bör också komma ihåg att den här INTE säger att Socialdemokraterna per automatik kommer regera och/eller med stöd av de borgerliga. Det blir upp till väljarna. Socialdemokraternas besked blir alltså följande:

Väljarna bestämmer.

Om väljarna röstar fram en stark rödgrön majoritet och alliansen blir kraftigt försvagad, så att något av småpartierna till och med åker ur riksdagen, är chansen stor att det på något sätt blir en rödgrön regering.

Däremot om resultatet blir oklart, eller oerhört jämnt med kanske litet övertag för de rödgröna, är det inte omöjligt att Socialdemokraterna söker blocköverskridande stöd för att bilda regering.

Om vi ska koka ner allt är det vad det innebär.

Socialdemokraterna är beredda att anpassa sig och väljarna bestämmer.

Det kan vara just det de vill ha i valet nästa år.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s