Frp och SD – here we go again

Det har funnits ett behov från delar av högern ända sedan Fremskrittspartiet kom in i regeringen att försvara dem lite. Det har blivit viktigare än någonsin att förklara hur Frp minsann inte är som Sverigedemokraterna, att vi som kritiserar Norge och Frp inte ”förstår Norge”. Allt detta har nått sin absoluta kulmen när Ehsan Fadakar, journalist och kolumnist på Aftonbladet, skrev en lång text som var väldigt kritisk mot Norge. Över gränsen, kan tyckas, men ändå med goda poänger som hanterandet av Frp och hur övriga partier faktiskt lockats med.  Henrik Arnstad, författare till ”älskade fascism”, har beskrivit Frp som fascister. Så sent som idag skrev norska timbro, civitas, en artikel där de sågar Arnstad, hur vi svenskar inte förstår Norge och att Fremskrittspartiets idé att slänga ut romer var lite förhastad och ett missförstånd.

Jag har skrivit det förut, men jag skriver det igen. Fremskrittspartiet är inte Sverigedemokraterna. Så är det. De är byggda på olika sätt. Frp är byggda på en populistisk liberal politik med missnöje över skatter och så vidare, som senare utvecklats till främlingsfientlighet. SD är, som alla vet vid det här laget, byggd på en nazistisk grund. Innebär det att det inte finns likheter partier emellan? Givetvis inte. Det finns det, de är många och det är det som är det obehagliga.

Om man läser Fremskrittspartiets integrationspolitik inför årets norska val, finns det drag där som är mer eller i alla fall lika extrema som SD:s. Frp vill bland annat ha interneringsläger för flyktingar som kommer till Norge och språktest på fyraåringar. Både Höyre och Frp var dessutom långt innan valet överens om att deportera romer som inte skötte sig, enligt dem. Siv Jensen, partiledare för Frp, sa vid något tillfälle ”sätt dem på en buss, skicka ut dem”.

Det här är idéer Fremskrittspartiet har. Att deportera människor baserat på etnicitet är rasism, så är det. Du kan gömma det bakom vad du vill, det är fortfarande rasism. Det är sant att partiet är bredare, att de är rätt populistiskt liberala i sin övriga politik med fokus på privatiseringar och skattesänkningar. Till skillnad från SD, som blir nervösa om de får några andra frågor än den om invandring. Men det finns en bärande främlingsfientlig del.

Att delar av en avgrundshöger i Sverige känner behovet att normalisera det genom kassa bortförklaringar av det Frp står för, för att norska timbro inte håller med en del svenska kritiker, är sorgligt. Det gör mig uppriktigt ledsen.

Det är säkert sant att det är mycket vi inte förstår med Norge, lika mycket som det är mycket dem inte förstår med oss. Likaså att de inte är Sverigedemokraterna (kan vi lämna det nu, tack?).

Men Fremskrittspartiet har fortfarande främlingsfientliga idéer. Lev med det.  Det enda ni gör som påtalar ”men hallå, de har en del liberala värderingar”, är att normalisera främlingsfientliga och rent rasistiska åsikter.

Och säga att det är okej att vilja deportera romer, tala om ”smygislamisering”, för de har andra kloka åsikter.

Hur kan det vara så svårt att säga? ”Frp är främlingsfientliga med avskyvärda värderingar gentemot människor som kommer hit från resten av världen”?

De som inte kan det vill en sak och en enda sak: Normalisera rasism.

Kom ihåg det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s