Jon Huntsman skulle varit ett hot för Obama

Jon Huntsman, för detta republikansk guvernör för Utah och ambassadör i Kina under Obama, var en av dem som hoppade av Republikanernas primärval allra först efter att inte ha vunnit en enda delstat. Hans presidentambitioner var säkerligen ärliga men han ledde en miserabel kampanj som dels hade ont om pengar, men där kandidaten (Huntsman) inte var ett välkänt namn.  Han var dessutom en moderat republikan och var en av få kandidater som faktiskt inte var helt galna och stod för det.

Valåret 2012 för Republikanerna var speciellt. Det var speciellt för aldrig någonsin har nog ett parti haft så många kandidater som varit så pass konservativa och galna. Huntsman var inte en av dem. Det var, ironiskt nog, inte heller Mitt Romney från början. Men han gjorde sig till en sådan genom att helt plötsligt ta ställning mot abort som han först var för, backa ifrån en sjukvårdsreform han genomförde i Massachussets och så vidare. En moderat Mitt Romney skulle inte haft en chans i Republikanernas primärval. Däremot skulle han haft en större chans i valet mot Obama. Men allt detta grundar sig på att han skulle låtit bli och flipfloppat, vilket skulle förstört hans chanser till att bli partiets presidentkandidat. Det var också talande att under Republikanernas primärval försökte de konservativa göra allt för att hitta en annan kandidat. Det var först Rick Perry, guvernören för Texas, en annan gång den före detta talmannan Newt Gingrich och så vidare. Romneys vinst var oundviklig, men knappast optimal. I ett startfält för GOP där alla gör allt för att låta som mest extrema, är det logiskt att Huntsman aldrig fann sin plats. Han försökte, men hade aldrig en chans. En förklaring, en liten dock, var att han inte var ”tillräckligt konservativ”.

Jon Huntmsan själv har insett det i efterhand. Sanningen är att han är konservativ i alla rimliga bemärkelser. Han har varit guvernör för en konservativ delstat i åtta år där han sänkt skatter och genomfört en marknadsorienterad sjukvårdsreform. Sedan tidigare, på 80-talet, jobbade han för Ronald Reagan och nu senast var han USA:s ambassadör i Kina. Det är, om något, ett ganska gott CV om man vill bli president. I ett normalt startfält skulle en sådan kandidat haft en gyllene chans. Om han skulle haft pengar och haft, vilket är så viktigt i amerikansk politik ”namnigenkänning”. Det hade han inte, men det var framför allt han inte därför han förlorade.

Jag har skrivit om Huntmsan några gånger, bland annat här i ett långt inlägg där jag utnämner honom som den mest sansade bland kandidaterna. Men också efter valet, där han klokt reflekterat över partiets problem och där han nu öppet stödjer samkönade äktenskap. En parentes är också att han bojkottade Republikanernas nationella konvent för att han tyckte partiet blivit alldeles för galna och måste jobba för att inkludera.

Jim Messina, Obamas kampanjmanager, sa efter valet att Jon Huntsman skulle varit Obamas största hinder bland de republikanska kandidaterna. Jag är övertygad om att han har rätt.

Men Huntsman var för sansad för det republkanska startfältet 2012. Det var tur för Demokraterna.

År 2016 är fortfarande en öppen bok. Kanske ställer han upp då, eller avstår han men förhoppningsvis har han i så fall en bättre kampanj och mer igenkänd. Många ögon riktas på Chris Christie som många hoppades skulle utmana Obama 2012, och som nyligen blev omvald guvernör för en relativt blå stat (New Jersey). I ett lika radikalt startfält som nu skulle även Christie ha svårt. Men vad som händer då, vet vi inte. Men om GOP som parti vill överleva gör de klokt i att nominera Christie eller Huntsman. Eller till att börja med, lyssna på Huntsmans ord om läget i partiet.

Det byger ju på att man vill vinna nationella val och inte enbart gå hem hos de mest inskränkta delarna av sitt partis gräsrötter.

Det vi andra kallar överlevnad.

 

 

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s