För ett anständigt samhälle

Få saker gör mig så ledsen som när den borgerliga regeringen och deras hejarklacksledare pratar om ”bidrag” gentemot deras slogan ”jobb”. Det är falska alternativ och det finns bara ett syfte med det: Stigmatisera de som är beroende av våra trygghetssystem. De ska riktigt känna av hur värdelösa dem är. I verkligheten är det inte ”bidrag” det handlar, såvida vi inte pratar om socialbidrag, vilket knappt någon gör inom politiken. Det handlar om försäkringar. Det handlar om att om du blir sjuk ska du inte bli trampad på genom en havererad sjukförsäkring, eller när du blir arbetslös ska du kunna lita på en A-kassa som fungerar. Viktiga fundament i vår välfärd och trygghetssystem.

Under den förra valrrörelsen var det så här det lät. ”Ni vill höja skatten för att betala bidragshöjningar!”. Som om det vore en omöjlig kombination att kombinera full sysselsättning med att ta hand om de som har det lite svårt för tillfället. För högern är det hemskt. Det är som att svära i kyrkan som att påtala hur man vill att sjuka människor ska ha värdiga villkor. Därför kallar dem det fördomsfullt och felaktigt för ”bidrag”.

I valrörelsen 2014 kommer de göra det igen. Det är en taktik i enbart syfte att måla upp en bild om lata parasitetande människor som ingen vill betala för mot de som är ansvarsfulla och har jobb. Det är strategiskt, ett vi mot dem tänkt.

Det är givetvis oanständigt och tyder på ett vidrigt människoförakt. Men ta kampen. Den behövs. Det kanske inte är populärt alla gånger att tala om arbetslösa eller sjukas villkor, men det behövs om man vill ha ett anständigt samhälle.

Och det är det vi som vill. Inte dem.

 

Advertisements

One thought on “För ett anständigt samhälle

  1. Ja, det kommer att bli en valfråga denna gången också.
    Men som jag nog har sagt förr på denna bloggen så måste oppositionen sluta försvara sig och huka utan istället slå tillbaka och stå för ett humanare samhälle.
    Jag hoppas att Stefan L. är bättre på att ta diskussionen än vad Mona S. var.
    Slå tillbaka varje gång alliansen kallar socialförsäkringarna för bidrag, slå tillbaka varje gång alliansen kallar sjuka och arbetslösa för arbetsskygga (eller rättare sagt subtilt antyder det), slå tillbaka varje gång alliansen säger att arbetsrätten är omodern, be dem då ge konkreta exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s