nu börjar vi ta avstånd från låttexter

Sebbe Staxx och Timbuktu har skrivit en låt som handlar om Sverigedemokraterna. Det är en låt med hårda ord mot partiet och dess företrädare.  Vissa får nu morapanik över detta. Det är konstigt. Till och med obegripligt. Det finns otaliga exempel på låtar med tveksamma budskap eller som vi andra kan uppfatta som stötande. Det är oundvikligt. Staxx och Timbuktus låt är inte den första och kommer inte vara den enda.

Det är förståeligt att ha synpunkter på innehållet. Det hör till. Till och med om det är rätt eller fel väg om syftet är att motverka rasism. Men det är en fiktion, det är en låt, det är kultur. Ingen inbillar väl sig att musiker går från ord och handling. För dem, i det här fallet Timbukt och Staxx är det en uttrycksform och måste så få vara. Att hota en politiker på ett konkret sätt är förskräckligt och fel, men det är inte detsamma som en låt med hårda ord.

Det här har dock inte stoppat tre borgerliga riksdagsledamöter, varav en riksdagens talman, för att för en gångs skull ta ställning och inte gå på en prisutdelning i riksdagen där Timbuktu kommer få pris. En av dem, Johan Pehrson, folkpartistisk riksdageldamot, tycker det är ”obehaglig politisk retorik”.

Jag tror vi är jäkligt illa ute om politiker ska hålla på att moralisera och tramsa om musik som innehåller hårda ord. I slutändan innebär det att varje musikstycke kommer fördömas. Det är ungefär där vi landar. Och om nu de tre riksdagledamöterna ska vara konsekventa, innebär det att de numera måste  lyssna på varje artists budskap. Det skulle ha inneburit att de, på en konsert 2010, borde tagit avstånd från Magnus Uggla för att han har klara rasistiska tendenser i en låttext. Ingen gjorde det. Det var inte ens tal om det då.  Men varför gjorde de inte det när det också innehåller obehagligheter?

Om vi nu ska ta avstånd från låttexter här och var och bojkotta prisutdelningar på grund av det måste vi vara konsekventa. De tre riksdagsledamöterna är inte det. De är tramsiga populister som ser något nu, men kommer blunda i morgon.

I morgon tar vi avstånd från en ny låttext.

Det blir väl spännande och roligt. Framför allt lär det bli ett helvete att hålla på och sortera mellan alla hårda ord i en låttext.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s