Moderaterna på fel sida av historien när det gäller apartheiden

För två dagar dog en av vår tids största politiska ledare, Nelson Mandela. Han blev 95 år gammal. Hans död väcker viktiga frågor, så som vilka som, när det begav sig, var på fel sida av historien. Moderaterna i Sverige var det. Ulf Adelshon uttalde sig rasistiskt på 80-talet om hur ”negrerna blir arbetslösa” om man genomför sankttioner mot landet. Partiet var både mot sanktioner samtidigt som flera av partiets företrädare skrev motioner om att förtrycket inte var något speciellt, eller lite som vanligt.

Maria Abrahamsson, nuvarande riksdagsledamot för Moderaterna, skrev ärligt på sin blogg i går hur hon blev kallad kommunist på 90-talet när hon anställdes som jurist i riksdagens hos Moderaterna och sa att hennes idol var Mandela. Det säger en hel del.

Det finns de mer oanständiga Moderaterna i det här fallet som fortsatt låtsas som att Moderaterna minsann var motståndare mot sanktioner, men knappast för apartheid. De glömmer, lämpligt nog, hur partiets företrädare uttalade sig när det gav sig. Å andra sidan är det samma moderater som fortsatt hävdar att partiet var för allmän rösträtt och andra sociala proggressiva framsteg, när de i själva verket varit mot varje steg.

Ungefär samma människor blir lite ledsna i ögat när man visar Moderaternas ståndpunkt på 80-talet. De menar att man politiserar Mandelas död. Faktum är att Mandela är politiserad. Hans kamp var politiserad och där var Moderaterna på fel sida.

Men Moderaterna var inte ensamma. Margaret Thatcher, engelsk premiärminister under denna tid, tyckte Mandela var terrorist och lyfte inte ett finger för att bli av med apartheiden. Ronald Reagan, amerikansk president på 80-talet, hade samma åsikt och sa till och med något så galet i mitten 80-talet hur i princip apartheiden var utraderad (!). USA hade mandela på sin terrorlista så sent som på 80-talet.

De var alltså i gott sällskap om att vara på fel sida av historien. Antingen erkänner man det och framstår som, likt Abrahamsson, ärlig och rakryggad – eller stoppar man huvudet ner i sanden och låtsas som ingenting och försöker återigen skriva om historien.

Vänsterpartiet fick, delvis rättegligen så, skit för sin historia när det begav sig. Det är något de fått arbeta med.

Det är dags att Moderaterna gör något liknande.

Förslagsvis ber om ursäkt för att de hade fel och var på fel sida av historien som så många gånger förr.

Det vore väl ett fint sätt att föra Mandelas kamp vidare.

Men framför allt, lite anständighet från Moderaternas sida vore välkommet.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s