Vi måste börja se människorna

Vi lever i en rätt märklig tid. Det har sedan 2006 blivit mer eller mindre okej att göra lite som man vill mot sjuka och arbetslösa. De ska ju jobba, låter det, och om man inte jobbar, ja då är något fel.  Det är viktigt att sätts åt dem då. Redan 2006 blev vi matade med information om det stora utanförskapet. Fredrik Reinfeldt pratade känslosamt om den ”mänskliga återvändsgränd” som drabbar människor som är fast i ersättningssystem samtidigt som han talade om ett omfattande fusk.

Sanningen var ju att fusket var minimalt (förstås) och att människor fastnade handlade snarare om att rehabiliteringen hade havererat. Men idén var såld, Reinfeldts allians vann, och nu var det ju bara att krossa sjukförsäkringen. Sagt och gjort, krossad blev den. Tusentals utförsäkrades och i fall efter fall målade tidningar upp hur sjuka människor kom i kläm. De blev antingen av med ersättningen på grund av tidsgränsen, eller betraktades de inte vara tillräckligt sjuka. Vardagen slogs sönder för de människor, vars enda brott var att de råkade vara sjuka. Det är cyniskt, det är kallt och det är människofientlig. Det är givetvis en politisk vilja bakom detta. Det går förstås att beklaga sig över och som regeringen gjorde först när det begav sig, skylla på ansvarig myndighet (Försäkringskassan), men sanningen är att inte ens regeringen är så dum att de genomför en galen reform som går ut på i korthet att sätta åt sjuka – och sen förvånas över att just sjuka drabbas. Det är planerat. Det är politik.

De har gömt det bakom arbetslinjen. Skattesänkningar till de som redan har och sen får de som råkade vara sjuka, betala notan.

Vi kan prata om politiska strategier någon gång för det är förstås en strategi att göra så här. Att skilja på dem som har jobb och de som står utan. De som bidrar, de som är lata.  Men inte nu. Nu ska vi prata om människor.

För vet ni vad, bakom vad jag kallar utförsäkringar, bakom ord som ”tidsgräns” och ”arbetslinjen” som högern älskar, finns det människor. De är som du och jag, eller det klart dem inte är. De råkar vara sjuka och vi är friska och lever ett rätt gott liv. Ett liv de berövas ifrån för att de råkar vara för sjuka för att arbeta. Jag vet att i valet 2010 försökte de rödgröna lyfta upp enskilda exempel som drabbats av regeringens förändrade sjukförsäkring, vilket var en bra strategi å ena sidan, då de för en gångs skull pressade regeringen, men lika mycket en dålig strategi. De allra flesta vet (hoppas jag) att ministrar inte kan gå in på enskilda ärenden en myndighet har hand om.

Men återigen, det handlar om människor. MÄNNISKOR. Hörde ni det? Vi har förlorat det efter alla jobbskatteavdrag och gåvor till de rika. Vi har glömt bort att bakom en siffra, bakom utanförskapet, finns det människor som drabbas av att det blir tightare ekonomiskt för att de inte kan arbeta. Blir människor friskare av att få vardagen förstörd för att de är sjuka? De allra flesta skulle svarat nej, men det spelar ingen roll. Deras liv kan i värsta fall förstöras. Detta för att regeringen föraktar sjuka människor och för en medveten politik mot dem. Så är det. Det är lika sorgligt som det är sant. De sjuka betalar skattesänkningar för de som är friska och kan arbeta.

Bakom varje siffra om utanförskapet eller om psykisk ohälsa, finns människor som samhället stängt dörren till. Regeringen har krossat dem. Det låter hårt, men det är mångas upplevelse. Deras brott var sjukdom.

Vi måste börja se människor. Alla människor.

Det kan ju vara värt att tänka på för er som är så glada över den där skattesänkningen (ännu en).

Är ni lika glad om ni vet att det betalas av att sjuka människor får sitt liv förstört?

Känns det bättre eller sämre?

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s