Fredrik Reinfeldts enda triumfkort snart borta

Nu är det snart bara ett halvår kvar till valet. Det gör givetvis alla dessa mätningar mer intressanta och relevanta. För de som håller sig uppdaterade är det förstås ingen nyhet att det är ett stort övertag för de rödgröna som samlar över 50% mot de borgerliga dryga 39%. Det är med andra ord en stor fördel för de rödgröna när vi nu går in i valåret.

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare och andra betalda halvtaskiga moderata strateger, kommer fortsätta och köra med att valet minsann avgörs på valdagen och att de rödgröna även ledde 2009 vid den här tiden. Det är både rätt och fel. Det klart valet avgörs på valdagen, men så här illa till har inte alliansen legat förut, i synnerhet inte de två mindre partierna som båda riskerar att åka ur riksdagen.

Men det finns även en markant skillnad när vi började närma oss förra valet och nu, och det är något som varit alliansens triumfkort. Vad då, tänker ni? Fredrik Reinfeldt har alltid varit den populäraste statsministerkandidaten. När det gått som trögast opinionsmässigt för regeringen har de ändå kunnat titta och se att väljarna föredrar Reinfeldt före oppositionens kandidat. i juni 2009 föredrog nästan 74% Fredrik Reinfeldt före Mona Sahlin. I juni 2010, bara några månader inför valet, kom det en ny undersökning som visade att Reinfeldt var mycket populärare än sitt eget parti. Medan Sahlin, å sin sida, var MINDRE populär än sitt parti.

Hur ser det ut nu då, i december 2013? Stefan Löfven är i princip ikapp Fredrik Reinfeldt när det kommer till förtroende. Reinfeldt står på 56% medan Löfven står på 55%. Det är en tillbakagång i popularitet för statsministern på sju procent.

Det innebär att när vi nu går in i 2014 ligger alliansen, ”det enda regeringsalternativet”, på mindre än 40% i mätningarna och där deras statsministerkandidat knappt är populärare än oppositionens längre. Hur man än vänder och vrider på det är det en extrem uppförsbacke, och gör deras enda triumfkort gentemot oppositionen nästan utraderad.

Det kommer förstås inte stoppa Kent Persson och andra alliansföreträdare från att tona ner betydelsen av enskilda mätningar, men det kan vara värt att påminna om att det faktiskt ALDRIG sett ut så här förut. Det här är nytt.

Därför är det också ett extra prekärt läge. Mycket kommer hända, men det är just det här som gör att det ser allra mörkast ut för regeringen.

Uppdatering: Jag har utvecklat inlägget lite mer hos alliansfritt som jag även skriver hos numera för er som inte visste det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s