Zlatangate

För några dagar sedan intervjudades Sveriges lagkapten i fotboll, tillika storstjärnan Zlatan Ibrahimovic, i Expressen. Det var en på många sätt bisarr intervju följd med dels märkliga frågor och avsaknaden av egentliga frågor av kritisk karaktär. Det var mer intervju gjord av en supporter på sin stora idol. Problemet med intervjun var dock i första hand inte det, även om vissa gärna vill skylla på media för att försvara Zlatan. Hela problemet var hur han tog tillfället i akt att utrycka sig nedvärderande om damfotbollen. Låt mig ge er några exempel.

(detta apropå bilfadäsen med Anders Svensson på fotbollsgalan)

 

Det blev väl konstig fokusering kring det över huvudtaget?

– Ja, men det är konstig fokusering från dem som pratar om det, inte från förbundet som gjorde gesten. Gesten är fantastisk, men de som pratar om den är katastrof. Hur fan kan du jämföra en damprestation med en herrprestation individuellt?

Ja, det är ju två helt olika saker…

– Det är helt omöjligt! säger Ibrahimovic med bestämdhet.

– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare. Ska jag behöva skämmas för att vara en svensk fotbollsspelare?

Notera, till att börja med, hur ”journalisten” på något sätt vill lägga saker till rätta och snarare trösta Zlatan än att ställa följdfrågor. Sedan har vi en viktig del här. Han skäms. Här i Sverige blir han, enligt sig själv jämförd med en motsvarighet på damsidan. För honom är det hemskt och skamligt. Det är ett enkelt sätt att nedvärdera damfotbollen och det ser inte snyggt ut. Han verkar också vilja mena att Anders Svensson bör få en bil, men Therese Sjögren som på motsvarande sätt också gjort en massa landskamper, inte ska ha en. Här säger det något viktigt. Kvinnors prestationer är mindre värda eftersom de är så dåliga inom fotbollen. Det spelar alltså ingen roll om prestationen är densamma som Svenssons. Vi fortsätter:

Det är synd om Anders, för han har gjort det fantastiskt bra. Vem som kommer att slå hans rekord det vet jag inte, men vem pratar om det rekordet i dag? Ingen! Man snackar om att han ska leasa, hur mycket han ska skatta… Snälla, lägg ner! Herregud. Det går inte att jämföra. Hylla honom i stället för det här rekordet och för att han är en av de få spelare vi har som har kommit upp på den nivån. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer. De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger Ibrahimovic och poängterar att det är behandlingen av Anders Svensson som han vänder sig mot, inte sakfrågan.

Här är Zlatan givmild. Therese Sjögran kan få en cykel för besväret (!). Han har nu lagt till att han skämtade och att det var riktat mot media.

Problemet i hela den här soppan är givetvis inte Anders Svensson, det har nog ingen påstått. Hela problemet är Svenska fotbollsförbundets otroliga nedvärderande syn och klantighet när det kommer till att ge en bil till Svensson och blommor till Sjögran. Som om Sjögran, trots att nivån är en annan, inte har åstadkommit något (fast hon gjort samma sak) lika bra som hennes manliga motsvarighet.

Jag hade inga större förhoppningar på Zlatans syn när det gäller genus och jämställdhet. Han är en duktig spelare. För mig har det alltid stannat där. Men hans uttalande går inte att avfärdas som ett skämt, eller en mediavinkling. Han har uttryckt sig nedvärderande om damfotbollen. Nu kommer säkert många säga ”men han har ju rätt, de är värdelösa”. Poängen har aldrig varit det, eller att nivån är en annan. Vi måste lyfta ögonen. Fotbollen är mansdominerad. Den är fortsatt av och för män. Det har blivit bättre, men den är fortfarande exkluderande. Det är en spegling av samhället, där kvinnor alltjämt har en uppförsbacke på många sätt. Så ni som inte kan se det här ur ett fotbollsperspektiv, lyft ögonen och se det samhäelliga perspektivet. Det är problemet. Det Zlatan gör är att, i egenskap av landslagskapten, tala nedvärderande om dem som nu spelar och de tjejer som en dag vill bli fotbollsspelare. Han är, förutom rollen som lagkapten, en förebild. Det finns absout INGEN som helst anledning att tala om damfotbollen på det sättet medtanke på hur bortprioriterad den är eller kvinnors ställning överlag. Nu kommer folk invända att herrfotbollen drar in mer pengar.  Visst, så är det, men det är inte heller poängen. Poängen är att fotbollsvärlden, vilket på många sätt illustrerades av fadäsen på fotbollsgalan av Svenska fotbollsförbundet, att damfotbollen är bortprioriterad.

Men Zlatan har aldrig varit huvudproblemet. Det har och är förbundet. De har ingen som helst värdegrund, vilket går att se på hur de hanterat kaoset kring Albornoz och Gerndt. Inte heller, som sagt, när det gäller bilgrejen på fotbollsgalan. De kan inte nu heller få tummen ur och fördöma Zlatans uttalande. De vill, enligt sig själva, inte recensera spelares uttalande fast de säger sig ha en värdegrund. Svenska Spel däremot, förbundets huvudsponsor, var kritiska precis som damlandslagets förbundskapten. Det sistnämnda är i sig ironiskt, då hon  är anställd av just förbundet.

Det finns en än sorgligare aspekt av det här. Var är alla manliga proffesionella fotbollsspelare? Varför reagerar dem inte? Är det för att de inte vågar säga emot stora och ”mäktiga” Zlatan, eller för att de delar hans unkna och nedvärderande syn? Jag vet inte svaret, men jag tror det är en blandning. Den enda spelare som jag läst varit kritisk mot hans uttalande är Henrik Rydström, numera före detta spelare i Kalmar FF. Han är klok och förståndig. Annars i princip knäpptyst.

Jag är också rädd för att det handlar om en priviligerad bubbla. Zlatan har inte haft det lätt i sitt liv, men har ett j*vligt bra liv nu med sexsiffror på banken. Det spelar in. Han är priviligerad med svårighet att se utanför sin egen tunnel. Det är ett problem han delar med många. Eller för att citera Olof Lundh på Fotbollskanalen:

Deppigast är egentligen att Zlatan som så många gånger pratat om hur han med sin bakgrund behövt vara mycket bättre än andra för att bli accepterad. Hur tror han Pia Sundhage o Co har haft det på vägen? Han borde identifiera sig med dem, och inte sparka på dem.

På något sätt är det vad allt handlar om. Han trampar på dem. Det är fegt, oförsvarligt och onödigt.

Svensk fotboll har problem. Zlatan är en del av det problemet men knappast huvudproblemet. Problemet stavas ett förbund som får vem som helst att skämmas och som är fyllda med priviligierade män utan förmåga att se utanför sin bubbla, vilket leder till sådana här fadäser som bilgrejen så väl som incidenten med Gerndt och Albornoz. Varken Zlatan och förbundet är ensamma i sin syn, och det är nog det jävligaste av allt.

Om detta må vi prata om.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s