Ta avstånd och dess inkonsekvens

I helgen hade Vänsterpartet sin kongress. Den avslutades med att skådespelaren Ann Petrén läste upp en text från en känd författare som indirekt likställde förintelsen med regeringens politik. Det här ledde givetvis till reaktioner från bland annat Folkpartiets ledare, Jan Björklund, som krävde en ursäkt.

I sig är det inte konstigt. Förintelsen har en särställning i historien och som någon klok uttryckte det på twitter: Parallelen är inte det största problemet,  snarare sättet man trivaliserar förintelsen. Även om det var en text ur en författares bok, var det onödigt. Jonas Sjöstedt var senare ångerfull och beklagade det inträffade. Gott så.

Men det där med avståndstagande bekymrar mig och det är dess inkonsekvens. Det är tydligen rimligt att begära ursäkt på vad som läses upp ur en bok på en kongress, men när vår utrikesminister hyllar mördaren Ariel Sharon är det knäpptyst. INGEN från regeringen ber om ursäkt, eller tar avstånd. När Lars Beckman, moderat riksdagsledamot och haverist, konspirerar kring Sveriges Television koppling till KGB och Sovjetunionen är Moderaterna som han förteträder tysta. Detsamma, vill jag minnas med få undantag, när han jämförde Alliansfritt med en rasistisk hatsajt. Moderaterna har heller aldrig bett om ursäkt för sin apati och oengagemang kring apartiheid när det begav sig. Det har de snarare förklarat bort genom att skriva om historien.

Jag tycker inte att allt avståndstagande är dåligt. Det var nog bra att Jonas Sjöstedt var snabb med att reagera, men det måste finnas någon slags konskevens annars kan lika väl lägga ner det där med avståndstagande.

För om Carl Bildt oavkortat får hylla en mördare utan att någon ber om ursäkt, eller tar avstånd, finns det uppenbarligen rum för en massa vidrigheter. Eller om Lars Beckman tillåts konspirera i egenskap av att sitta i vår lagstiftande församling utan att Moderaterna agerar.

Då blir istället avståndstagandet harmlöst. Det möjliggör för vissa att göra eller säga vidrigheter och komma undan, medan andra GENAST måste be om ursäkt. Det blir som en lek på dagis.

Jo, just det, det tar jag avstånd ifrån.

Den där leken, alltså.

 

 

Advertisements

One thought on “Ta avstånd och dess inkonsekvens

  1. Ping: Jan Björklund – dyngspridaren | Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s