Maxgate

För några dagar sedan hamnade snabbmatkedjan Max i fokus för att deras VD skickat ut ett mail till anställda att om de inte röstar på högern kan det sluta med katastrof för branschen. Det är politisk påtryckning från ett multinationellt företag.

Det är ingen åsikt. Det är ett försök till påtryckning mot sina anställda.

Detta skule varit en åsikt:

”En rödgrön regering är inte att föredra för vår bransch”.

Ser ni skillnaden? Skillnaden ligger i att lämna katastrof-epitet (”om inte…”) som kan ses som ett förtäckt hot, och bara tala om, som VD – att så här tycker jag. Enkelt. Max VD valde dock det andra och nu får han kritik. Det är inte så svårt att förstå hur harmlöst hans uttalande än var menat.

Högern som fullständigt går Max och Mcdonalds ärende på de mest pinsamma sätten, jämför nu detta med en fackförening. Ja, det är sant, de tycker det är samma sak. Låt oss reda ut det:

Facket är en frivillig sammanslutning. De är ALLTID öppna politiskt (till exempel LO) och värnar om sina medlemmars intresse. Det är dessutom en demokratisk organisation. Max är en arbetsgivare. De har anställda. Här uppstår en maktsituation. Vågar den där nyligen anställda som fått sitt första jobb, rösta på något annat parti när hans arbetsgivare påtalat vilken katastrof det kan leda till för branschen? Du behöver ett arbete för att betala din bostad och din mat. Du är beroende av att få lön, det är delvis därför du arbetar. En maktsituation, helt enkelt, och om man betänker relationen mellan arbetare- arbetsgivare rent historiskt blir det än mer smaklöst. Facket är frivlligt och det är en demokratisk organisation som tar till vara på dina intressen.

Förstår ni skillnanden? Om inte så är jag ledsen, men då är det er det är fel på.

Det är alltså inte åsikten som är problemet utan snarare sättet den har framförts på. Herregud, vem tror att en VD för ett gigantiskt företag som enbart vill gå med vinst, sympatiserar med vänstern? Förmodligen ingen.

Sluta fördumma debatten, högern.

Visa lite hederlighet. För en gångs skull.

PS. Är det någon borgerlig politiker som inte är fullständigt sönderköpt av Max och/eller MCD?

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s