Chris Christie kan ha krachat planerna för 2016 redan nu – vilken republikan kan då utmana i presidentvalet?

New Jerseys guvernör Chris Christie har egentligen ända sedan valrörelse 2012 varit en potentiell presidentkandidat. Dels redan för valet 2012 men också för presidentvalet 2016.  Det säger givetvis sig själv att Christie är påtänkt och omtalat i sådana sammanhang. Han är guvernör i en blå delstat och blev så sent som för några månader sen omvald med 60 procent av rösterna. Han är dessutom generellt sett mer populär än sitt eget parti i sin delstat.

Han har, med andra ord, allt en republikansk presidentkandidat ska och behöver ha i dessa tider. Han är å ena sidan konservativ, men kan även locka moderata väjlare och även demokrater (det har han visat i New Jersey).

Men alla smekmånader varar inte för evigt och nu är redan en eventuell kandidatur i valet 2016 hotad. Den är, ironiskt nog, hotad av han själv. Allt började bara ett tag efter hans imponerande seger där en broskandal nystades upp av media. I korthet går den ut på att medarbetare till Christie ska ha godkänt att stänga en bro som orskakade extrema trafikproblem enbart i syfte för att få ”revansch” mot den demokratiska borgmästren i den närliggande staden. Christie sin tur var snabb med att kalla till presskonferans och deklarade att han inte hade vetskap om detta, att hans medarbetare hade svikit honom och flera hade nu fått lämna hans adminstration på grund av det. Han gick all in på att han saknade vetskap om detta och att hans medarbetare svikit hans förtroende. Om det slutade där vore allt frid och fröjd. Det går givetvis då att ifrågasätta hans sätt att leda sin adminstration och de som arbetar för honom, då han, oavsett om han hade vetskap om allt detta eller ej, faller på honom i egenskap av guvernör. Men det skulle varit överkomligt.

Dessvärre slutade det inte där. Det finns saker som tyder på att han hade vetskap om detta, vilket kan skapa rejäla problem och det säger sig själv hur illa det ser ut att använda sin politiska makt för att stänga en bro, för att ”ge igen” på en motståndare.  Det är ungefär där vi är nu.

Det är inte 2016 nu men om det här fortsätter, och ju längre det här drar ut på tiden, desto mer påverkar det hans trovärdighet och sedermera hans chanser till en kandidatur 2016.

Och om vi nu ska gå händelserna i förväg och helt enkelt säga att den här skandalen till sist gjorde en kandidatur omöjlig, så lämnar det frågan vilken republikan som ska ha en chans 2016? Det handlar inte om att det saknas kandidater, det gör det givetvis inte. Startfältet kommer vara fullt precis som vanligt. Men finns det någon som har potential att vinna, förutom Christie? Det har talats om Ted Cruz, senator från Texas, han som var med och stängde ner USA:s regering för en kort period. Eller för den delen, Rand Paul, senator från Kentucky och son till legendaren Ron Paul. Båda dessa är populära i de mest konservativa delarna i partiet som är en givetvis stor del, men de lär inte gå i hem i ett nationellt val.  Jeb Bush, George W Bush bror och före detta guvernör för Florida, kommer också gärna upp. Han är inte tokkonservativ utan rätt moderat, men har ett problem och det är att han heter ”Bush”. Vill verkligen amerikanerna ha ÄNNU en Bush?

Om inte Christie ställer upp, eller om han tackare den här skandalen sumpar sina chanser, finns det för närvarande ingen självklar kandidat som skulle ha en chans i ett presidentval och matcha en demokrat och i så fall med stor sannolikhet, Hilary Clinton.

Det är för närvarande verkligheten med drygt två år kvar till presidentvalet. Mycket möjligt att det inte bekymrar partiet nu, men om de är seriösa med att ta tillbaka presidentposten 2016 har de faktiskt redan nu en del att fundera över.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s