Om du inte kan utföra abort kan du inte jobba inom vården. Punkt.

Tänk att du är lärare. Du gillar ditt jobb, det här är ditt drömjobb och du satsat hårt att för att bli det. Nu är du äntligen behörig, men ett problem återstår: Du kan verkligen inte stå framför barn och undervisa för att det ger dig EXTREM ångest. Därför har du. på sätt och vis, lyckats undvika det genom utbildningen på lärarprogrammet tills nu. Nu gäller det. Inga ursäkter längre. Som lärare måste du faktiskt kunna stå framför dina elever och undervisa, att framträda, annars fungerar det inte.

I det här läget har du två alternativ. Lägg ner din lärarkarriär, den du drömt om. Ditt drömyrke. Eller jobba med det. Satsa på KBT eller något som fungerar så du blir av med det, och kan framträda. Det går faktiskt att bli av med det.

Det exempel jag just nu gav är påhittad. Ett sådant fall finns inte. Jag hittade på det för att jag ville illustrera en tydlig poäng. Den är mycket enkel. Nämligen att om du ska arbeta med något som kräver att du gör vissa grejer som du inte är bekväm med, måste du göra det alternativt jobba med obehaget – eller byta jobb. Det är inte så svårt.

Men för vissa är det svårt. Till exempel för den sköterska som vägrade utföra abort och fick sparken på grund av det. Hen har sen skrivit att hon vill rädda liv, snarare än släcka det. Stödet har varit stort hos tokreligiösa grupper som är ”ja till livet” och motsäger sig i princip alla former av aborter.

Det är inte konstigt att hon fick sparken. Det är en självklarhet. Hon vägrade utföra en uppgift som faktiskt ingick i hennes yrkesroll. Sköterskan må ha hur många problem med abort som helst, men det är inte upp till henne. I Sverige har vi en förhållandevis generös abortlagstiftning som kort och gott säger att det är upp till den gravida kvinnan, huruvida hon vill göra abort eller ej. Det är inte upp till en sköterska eller någon annan. Som arbetande sköterska, eller läkare you name it, har du det att förhålla dig till. Sköterskan i fråga kunde inte det.

Nu kommer säkert vissa invändningar mot att mitt första exempel var tramsigt och det är något helt annat än att vägra uföra abort, som mer handlar om moral. Det är sant att jag tog ett extremt exempel, men principen är densamma. Om du har ett arbete som kräver vissa saker, måste du utföra dem, jobba med dina problem eller byta jobb.

Och precis som andra tokar som är emot abort, säger deras ”moral” att kvinnan inte har rätt till sin egen kropp. Det är viktigare att värna om något pyttelitet därinne.

Då ska man, kort och gott, inte arbeta inom sjukvården.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s