Hej centern. Här är några grejer ni borde göra för att… inte skrämma bort alla väljare

Det finns inget enkelt sätt att ta sig ur en kris. Det gäller i vilken kris som helst. Men kanske i synnerhet gäller det ett parti som sedan valet 2010 vandrat längre och längre närmare riksdagsspärren och förbi den. Jag pratar om Centerpartiet, detta tragiska exempel på ett parti som verkligen inte kan göra någonting rätt längre. Ett parti i kris behöver inte alltid göra saker rätt för att det ska vända, men de behöver undvika misstag. Centerpartiet har misslyckats med allt.

Vad är då riskminimering? Jo, till exempel en så enkel grej som en sakfråga. Betänk att en fråga kommit upp på dagordningen. Varje parti vill, förstås, agera så bra som möjligt utifrån det. De föreslår olika saker och så vidare. Här gäller det att hamna rätt. Jag pratar om frågan om vinster i välfärden, för er som inte förstått det. Den frågan blev alltmer aktuell förra året, då skandaler uppkom. Vänsterpartiet, exempelvis, var tidigt ute (redan i valet 2010) och pratade om privatiseringarnas konsekvenser. De tog emot frågan med glädje. De hade en konkret lösning: Förbjud vinster i välfärden. De profilerade sig och fick utrymme. Men vet ni vad de lyckades med mer? De lyckades, på sätt och vis, vända debatten. Allianspartierna, som Folkpartiet och Moderaterna, började mumla om långsiktighet för riskkapitalister och vinsbegränsning. Kvar blev centern. Vad gjorde dem? Jo, de tog den mest extrema positionen. Åt fel håll. Annie Lööf gick stolt in i debatter och pratade om ”valfrihet” och fri dragningsrätt på skattepengar. I intervjuer har hon ÄNNU stoltare berättat över sin kamp i frågan, och hur hon kommer vinna den. Ett krisparti, lett av Annie Lööf, valde alltså den helt otroliga positionen att i princip ensamma stå och vifta tillsammans med extremliberaler – om fri dragningsrätt på skattepengar.  Detta trots att det finns ett enhetligt motstånd mot vinster i välfärden

Här går det givetvis, för den som vill, att beundra Centerpartiets vilja att stå upp för en så inpopulär linje. Men att som krisparti ge sig in i en sådan fråga, med den positionen, är lite som att be om att dö ut.

Som sagt, gör inga misstag och spela säkert. Hellre att som krisparti ligga lågt, mys lite med allianskollegorna och gör gemensamma utspel istället för att ta ställning tvärtemot svenska folket. Det är knappast så att partiet har råd att j*vlas ännu mer med folket i fråga.

Det finns fler grejer att göra. Var TYDLIG. Kom med konkreta genomförbara förslag som faktiskt folk kan uppskatta. Och nej, avskaffa LAS och sådana grejer tillhör inte det. Det är liberalfum och kommer aldrig gå hem någon annanstans. Med tydlighet menar jag inte heller Annie Lööfs talespunkter om vad mycket fantastiskt Centerpartiet gjort (vi kommer dit) eller att håna oppositionen för att de inte sitter i regeringen.

Det här hör ihop med föregående, men profilera er. Nu kommer vän av ordning invända och påtala hur Centerpartiet är ”alliansens gröna röst” och är super,superbra på miljön. Visst, okej, visa det. Visa väljarna. Numera går det mest att visa tvärtom, hur mycket partiet har vikit ner sig i miljöfrågor och snarare skadat miljön. Men i alla fall, välj en annan fråga där partiet inte avskyr er. Kom med realistiska förslag. Partiet vill vara ett parti för småföretagen. Det är ingen jättehipp fråga för alla, men enligt den här undersökningen finns det potential. Den har dock något år på nacken, men ändå. Här måste vi jobba långsamt och metodiskt. Ändå en fråga där partiet inte blir utskrattade i av väljarna. Det finns ett halmstrå att plocka här.

Så här måste man jobba, lugnt och sansat. Givetvis räcker inte högt förtroende hos småföretarna för att klara riksdagsspärrarna. Det krävs mer. Vad krävs mer? Hitta en annan profilfråga, kom igen nu, jobba järnet. Fokusera. Konkret ska det vara. Om inte Annie Lööf klarar av den uppgiften, får ni skicka någon annan.

Till sist då. Centerpartiet har suttit i regering i snart åtta år nu. Det är dags att tala om vilken roll man spelat där. Moderaterna har succesivt ätit upp varje parti och där senaste offret är Folkpartiet. Vad har man åstadkommit? Konkret. Tydlighet. Kom ihåg. BEVISA att det betyder något att ha Centerpartiet i regering, och att det inte bara är en dörrmata för Moderaterna.

Vi är i mars nu. Hitills har Centerpartiet gjort allt fel.

Om partiet börjar göra saker mindre fel, eller i alla fall spela säkert,  kanske partiet överlever riksdagsvalet. Men bara kanske.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s