Låt oss triangulera tillsammans

Vi kommer allt närmare valet och är mitt inne i ett valår. Det innebär politiska strategier så väl som positioneringar. En viktig del i positionering i diverse sakfrågor är triangulering. Det vill säga, ena sidan eller partier har en åsikt, den går hem hos svenska folket så motståndarna försöker då efterlikna politiken men välja en tredjeväg. Det går att säga att Socialdemokraterna, exempelvis, gjort det i skattefrågan. Där har de köpt många av regeringens skattesänkningar och samtidigt sagt att de vill göra det här, istället för att sänka skatten. Ett sätt att närma sig motståndarna i en fråga där de har övertag (ekonomin), samtidigt som man föreslår en tredjeväg. Det är inte en per automatik dålig strategi, men det gäller att göra det på rätt sätt. Socialdemokraterna verkar som det sett ut hitills i opinionen, lyckats med just det. De har övertaget i de flesta sakfrågorna som väljarna anser vara viktigast.

Det är dock alltid en fara med trianguleringen att de två alternativen, i det här alliansen och Socialdemokraterna, ligger för nära varandra. Framför allt då det öppnar upp för populistpartier, som rasisterna (SD), där de kan argumentera för att skillnaderna är för små.

Men som sagt, tredjevägen är viktig. Och är det någonstans alliansen visat de senaste veckorna att de inte riktigt vet vad de håller på med, är det just i trianguleringen. Som ni säkert minns föreslog Anders Borg och Fredrik Reinfeldt för några veckor sedan att studiebidraget skulle sänkas med 300 kronor, samtidigt som lånedelen skulle öka med 1000 kronor. Det var rimligt, argumenterade dem för, att det blev så. Allt ska ju finansieras och den här gången var det studenter som strök på foten. Sedan dess har Moderaterna på sociala medierna påtalat hur mycket de gjort för studenterna och en del extremliberaler välkomnande förslaget, då de inte tycker att man ska betala för någon annan än sig själv. Men så, för några dagar sedan, avslöjade statsministern att de drar tillbaka förslaget om sänkt studiebidrag (det var samma dag som Borg hade försvarat sänkningen). Detta efter massiva protester. Sossarna och vänstern kunde måla upp en bild av hur de sänker skatter och låter studenterna betala. Helt plötsligt hade de, enligt bland annat Moderaternas skolpolitiska talesperson, Tomas Tobé, ”lyssnat på studenterna”. Sanningen var förstås att de insåg att de inte hade råd med en sådan konflikt i ett valår. Framför allt inte när de ligger under så kraftigt i opinionen. De strök det fullständigt och kallades kovändare på kuppen.

Och så var det där med skolsatsningen. Alliansen föreslog en skolsatsning, visserligen liten sådan, men ändock. De ville nu, helt plötsligt, satsa på mindre klasser i skolan. Dessförinnan hade de sågat Socialdemokraterna som länge, tillsammans med vänstern, tjatat om mindre klasser. Jan Björklund, utbildningsministern, hade dessutom påpekat att mindre klasser inte kommer lösa några problem. Trianguleringen fortsätter, med andra ord. Björklund kommenterade efteråt att alla kan ha bra idéer ibland och ingen har monopol på dem, och erkände delvis att det här var ett förslag från sossarna – men lade givetvis till någon talespunkt som skiljde sig de två parterna åt. Här kopierar alltså alliansen ett skolförslag rakt av och låtsas nästan som ingenting alls. Det är en dålig triangulering och finns knappt tendenser til en tredjeväg. Kopiera och klistra in.

Dessutom deklarerade Tomas Tobé nyligen att Socialdemokraterna och alliansen i princip är överens om skolpolitiken, bara så där. Han utnämnde snarare Vänsterpartiet till huvudmotståndare. Ännu ett exempel på triangulering. Sossarna leder skolfrågan och det är dumt att göra konflikt av det, så Tobé lägger sig i princip platt.

I rätt frågor ska man välja konflikt och i andra frågor, de svåraste att ha övertag i, ska man triangulera och föreslå en tredjeväg. Alliansen med Moderaterna i spetsen verkar snarare spela på kopiera och klistra in. Man verkar sakna både finess och strategi.

Det imponerar inte att inför alla, hur man än försöker förklara bort det, kopiera skolförslag rakt av och göra kovändning i en fråga där man nyss målade upp en konflikt i.

Sanningen är att alliansen verkar sakna allt möjligt för tillfället.

Det är inte bra när valet närmar sig.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s