Skolan – alltid någon annans fel

Skolan är en het valfråga och så ska det vara. Regeringen har nämligen havererat fullständigt. De har i åtta år nu skyllt på någon annan. Det har varit sossarnas fel (deras ”flumskola”), ensamkommande flyktingbarns fel, Carl Bildt och Beatrice Asks fel (de genomförde den nästsenaste läroplanen) och nu kan vi lägga till ytterligare en sak på listan, lärarnas fel. Jag kan till och med missat något nu.

Finansminister Anders Borg har förklaringen klar. Det är för mycket ”grupporienterad flumpedagogik”. Med det menar han, får man anta, att det är en viss variation i undervisningen. Allting bygger inte längre på att läraren ska stå och prata hela tiden. Numera, i vissa skolor i alla fall, får elever själva diskutera och man kommit ifrån den där ålderdomliga idén att ett sät att undervisa är bäst. Det kallas i andras värld och i lärarnas, framför allt, det kan jag lova – framsteg. Elever blir mer delaktiga och varje elev kan förhoppningsvis komma mer till sin rätt.

Utbildningsminister Jan Björklund håller givetvis med sin kollega i regeringen:

Det har funnits en flumpedagogik i Sverige där alltför mycket ansvar har lagts på eleverna att jobba själva och individuellt, den åsikten delar jag med Anders Borg

Givetvis har både Björklund och Borg rätt i en sak. För mycket ansvar på eleven och där läraren inte har en aktiv roll, är inte bra. Men det är ju inte poängen i kritiken. Poängen är att ”one size fits all”. Det vill säga, skolan ska vara en fyrkantig sak som undervisar som den alltid gjort och det är när lärare står och håller låda sedan får elever ett prov. Slut.

Anders Borg och Jan Björklunds invändning är symtomatisk. Nu ska lärarna få skulden för deras sätt att undervisa (vad vet förövrigt dessa två om det?). Det är trots allt fortfarande så att den så kallade katederundervisningen är den mest dominerande formen.

Och med det kan vi bocka av ännu ett slagträ i debatten om skolan. Efter åtta år saknas all form av eget ansvar. Nu är det lärarnas fel.

I morgon är det kanske någon annans fel.

Så, mina vänner, krattar man för en valförlust i september.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s