Stefan Löfven gick lite vilse

Vänsterpartiet är som bekant det parti som är tydligast i frågan om vinster i välfärden. De säger blankt nej och tycker, föga kontroversiellt, att skattepengar ska gå till verksamheten och inte de rika ägarna. Socialdemokraterna har valt en liknande, men inte lika radikal linje. Någon slags ”lagom-linje”.

Stefan Löfven var igår gäst i Aftonbladets webbtv program, Partiprogrammet, där han svarade på vänsterledaren Jonas Sjöstedts kritik om partiets flathet i frågan. Här blir det dock märkligt. Läs själva:

Löfven gick även till ­motattack mot Jonas ­Sjöstedts vilja att förbjuda vinster. S-ledaren nämnde bland ­annat den svenska tand­vården, där nästan ­varannan praktiserande tand­läkare i Sverige är ­privat.

– Om de gör ett smart ­inköp som gör att de får ner kostnaderna, ska vi säga att de måste stänga för att de är privata? Men det är alltså Sjöstedts besked, att de ska stänga.

Jag är nog knappast den enda som reagerade på tandläkare och frågade mig vad det har med saken att göra. Vänsterpartiets linje och andra som är emot vinster i välfärden, har aldrig handlat om tandvården. Faktum är att Vänsterpartiet nog aldrig nämnt tandläkarvården. Jonas Sjöstedt svarar på kritiken och tycker den var egendomlig:

Vi har aldrig någonsin föreslagit att den här modellen ska användas för tandvården. Vi har alltid sagt att det handlar om sjukvård, äldreomsorg och skolan. 

Stefan Löfven försöker alltså gå till attack mot Jonas Sjöstedt genom att ta upp ett exempel som inte är relevant överhuvudtaget. Nu finns det goda skäl att titta på tandvården förstås, då den inte är avgiftsfri och betalas via skattesedeln, utan var och en får stå för kostnaden. Men att som Löfven ta upp ett irrelevant exempel frånkopplat från vinster i välfärden är egendomligt. Och okunnigt.

Om man har en invändning i sakfrågan bör man faktiskt kunna ta ett exempel som har med sakfrågan att göra.

Det borde en partiledare faktiskt ha koll på.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s