Vetenskap före anekdoter

I Agenda i söndags försvarade Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, sänkt arbetsgivaravgift för unga och sänkt krogmoms, med att hon ”träffat företagare”. Det är det vi brukar kalla för anekdoter. För att göra anekdoten mer mänsklig och lättare att relatera till brukar man ge en företagare ett namn. Vem ifrågasätter egentligen x berättelse? Det gör man ju inte. Det vore politiskt självmord. Istället kontrar man oftast med egna härliga anekdoter från verkligheten.

Anektoter är en viktig del av politiken för politikern. Den ger en bild av att hen varit ute i verkligheten och träffat människor. Hur ofta politikern, i det här fallet Annie Lööf, träftat människor eller om hon ens träffat alla dessa företagare vet ingen. Det går inte att kolla upp i regel och därför blir det också effektivt.

Men vetenskap slår anekdoter från enskilda företagare. Och just vetenskapen har slagit fast det ineffektiva med sänkt restaurangmoms och sänkt arbetsgivaravgift för unga som både extremt kostsam och med väldigt begränsade effekter på sysselsättningen. Jag vet inte om Annie Lööf tar till sig vetenskap förutom sina egna anekdoter hon håller så kära, eller om hon fortsätter med anekdoter för att hon vet att det är det enda som räddar henne.

Det spelar egentligen ingen roll. En näringsminister och överhuvudtaget politiker med ansvar, borde faktiskt kunna förhålla sig till vetenskapliga undersökningar som granskat reformerna och inte enskilda glada företagare som fått mer pengar i vinst.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s