Alliansen vill göra det de rödgröna förlorade på 2010

Jag skrev i höstas en B-uppsats i Statsvetenskap om den politiska retoriken mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i två val. Jag riktade då in mig på partiledarna i de två tvalen, Göran Persson 2006 och Mona Sahlin 2010. Det var på många sätt tråkigt att återuppleva valdebatterna från 2010 men med lite perspektiv till det valet, var det även nyttigt. Det kanske främsta jag fick ut av uppsatsen som egentligen inte vad var min uppsats handlade om var väl de rödgrönas strategi 2010 som fick symboliseras av Mona Sahlin.

Jag gick igenom tre debatter 2006 och 2010. Det som slog mig med debatterna 2010 var de rödgrönas brist på egna förslag och idéer. Jag tror inte det handlade så mycket om att det var brist i ordets rätta bemärkelse, utan att väljarna inte upplevde idéerna som konkreta och trovärdiga. Mona Sahlin tog i debatterna upp det där med satsningar på välfärden istället för skattesänkningar och sådana saker. Givetvis något som uppskattas om man röstar vänster, men det kändes svävande och var kanske det mest konkreta Sahlin och de rödgröna hade att komma med. Och det var inte tillräckligt. Sedan hade hon mest sina attacker på Reinfeldt. Vad jag vill komma till är att de rödgröna 2010 upplevdes av väljarna att sakna konkreta alternativ till regeringens ”arbetslinje”. Det blev mest ”vi vill ta bort allt ni gjort och göra så här istället” (dessutom, ”chockhöjd” skatt som var tacksam angreppspunkt). Jag tror att de rödgröna litade för mycket på att folkets vrede mot regeringen räckte. Det räckte att fokusera på vad mycket hemskt alliansen hade gjort. Som om väljarna skulle rösta bort alliansen i ren frustration, och att egna trovärdiga förslag kunde komma i andra hand.

Ingen ska inbilla sig att det var den enda anledningen till att de rödgröna förlorade. Det vore givetvis att göra det för enkelt för sig. Regeringen hade exempelvis en finanskris de kunde påtala och som folket upplevde att de klarade av galant och så vidare.

Nu är det snart val igen och jag upplever att Moderaterna och alliansen försöker göra det de rödgröna delvis förlorade valet på. De har inga direkta förslag längre, det handlar numera om att förvalta och de har lagt ner striden i skolfrågan och försöker nästan ge en bild av att Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om mycket. Igår avslutades deras Sverigemöte i Göteborg där 2 800 moderater hade samlats. Inga nya förslag kom fram, sossarna var fortfarande oseriösa, vill ha en ”bidragslinje”, kritik är smutskastning och S har hål i budgeten. Det var ungefär det. Och det är så Moderaterna tänker vinna valet. En arbetslinje på över 8 procent ska försvaras mot Socialdemokraternas ”bidragslinje”. Dessutom ska Stefan Löfvens brist på vem han vill regera med, påtalas. Det här är Moderaterna och till vis dels alliansens valplattform 2014. Det klart, de mindre partierna kanske kommer förelså något nytt, men alla vet att det inte spelar någon roll. Inget nytt. De ska bara fortsätta.

Mot det här står Socialdemokraterna som man kan säga mycket om, men de har konkreta förslag som exempelvis 90 dagarsgarantin. Likaså Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De tre verkar också ha lärt sig av valet 2010. Det ska förstås påtalas hur katastrofala alliansen varit, men de verkar den här gången mer fokusera på vad de VILL göra.

Alliansen verkar alltså vilja driva en valrörelse som de rödgröna förlorade på 2010. Fokus ska ligga på motståndarna, knappt några egna trovärdiga förslag och de ska övertygas om att över 8 procent arbetslöshet innebär lägre arbetslöshet.

Med ett halvår kvar till valet har jag svårt att se den strategin gå hem.

 

Advertisements

One thought on “Alliansen vill göra det de rödgröna förlorade på 2010

  1. Ping: Vad krävs för att bryta Moderaternas dominans? | Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s