Fredrik Reinfeldts antirasistiska engagemang hänger på hur han hanterar Tobias Billström

Jag har sedan Sverigedemokraternas intåg efter valet 2010 tyckt att Fredrik Reinfeldt varit bra och konsekvent i att stå upp mot rasism och för öppenhet. I riksdagsdebatter har det exempelvis känts genuint och härligt att lyssna på, när han gett sig på Jimmie Åkessons politik. Men även han har gjort misstag, så som när han skyllde sjunkande skolresultat på ensamkommande flyktningbarn (!). Ett lika bisarrt som felaktigt påstående och något rasister brukar komma med. Men om vi utgår ifrån att alla kan göra misstag, och en gång är ingen gång, får Reinfeldts facit anses vara helt okej.

Eller? Tänk om det vore så enkelt. Som statsminister har Fredrik Reinfeldt även ansvar för statsråden och hur de uttalar sig, vad som anses vara okej och inte. Det sänder också tydliga signaler. Och där faller Reinfeldt kort. Migrationsminister Tobias Billström, en levande SD-kopia när det kommer till uttalande som går i linje med att flörta med rasister, kommer alltid undan. Han har bland annat jämfört jagandet av papperlösa med jagandet av mördare, inte velat att de ska få sjukvård, han har velat utvisa tiggande romer och så vidare. Det finns fler, men jag tror det räcker så. Här har ni en hel lista om ni vill. Det senaste han gjort är att påstå att 25 procent av eleverna i Malmö är undantagna från simundervisningen och sex och samlevnadsundervisningen. Tidningen Sydsvenskan granskade detta närmare och kom, föga förvånande, fram till att han ljög.

Vid tidigare utsvävningar från Billströms sida har Fredrik Reinfeldt svarat med att han nu måste jobba för att få tillbaka statsministerns förtroende och att han borde uttrycka sig mer humant.

Men Billström slutar som bekant inte. Han verkar inte kunna. Det här verkar vara den han är. En populist och med tveksamma värderingar som ligger fasligt nära Sverigedemokraterna.

Om Fredrik Reinfeldt är allvarlig med sitt brinnande engagemang för öppenhet och mot rasism, borde han låta Billström gå.

Annars blir det bara fina ord.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s