Djurgården spelade derby på ett väldigt konstigt sätt

Ikväll spelades det första debyt mellan Djurgården och AIK för säsongen på Tele2 Arena. Jag är djurgårdare och såg drygt 60 minuter av matchen. Vid ställningen 3-0 till AIK valde jag att stänga av. Jag stod faktiskt inte ut. Å ena sidan var det här som vilket derby som helst, ett lag vinner, ett annat förlorar och man är ledsen ett tag. Det kommer givetvis vara så den här gången också, men ändå känns det som om något var nytt för det var det. I första halvlek hade Djurgården hemma på Tele2 med fans som bar fram laget långa stunder 34 procent av bollinnehavet och inte en enda kvalificerad målchans. Inte ens ett skott på mål om jag minns rätt. Spelet såg ut så här för att illustrera det så tydligt det går:

  1. Back>>>>>långboll>>>>anfallare där två långa backar enkelt kunde nicka bort.
  2. Vid eventuell bollvinst vilket hände vid ett fåtal tillfällen>>>mittfälltare>>> långboll på anfallare>>> AIK-backar som rensar undan.
  3. Back>>> mittfälltare>> yttermittfältare>> inlägg. AIK som som sagt har starka huvudspelare kunde enkelt freda sig.

Vid enstaka tillfällen kom en boll till en löpande Jawo som var offside eller yttrar som löpte, fick bollen och understöd.

Vad säger det er? Mig säger det att Djurgården inför drygt 25 000 åskådare, varav de flesta djurgårdare, hade en spelidé som gick ut på att slå långt mot två anfallare och mot ett lag med statiska mittbackar. Det säger också att laget gick ut med inställningen PÅ hemmaplan att inte släppa in ett mål, att ligga rätt och isolera anfallarna (Prjovic och Jawo) på topp.

Vi kan diskutera AIK:s presspel och att vi möter ett av seriens bästa lag, visst. Men att på hemmaplan ha ett bollinnehav på under 40 procent och inte ha en tillstymmelse eller vilja till att gå till anfall. Jag vägrar tro att spelarna gick ut på Tele2 stressade, så stressade att de inte klarade av att hålla i bollen eller att AIK var så bra (de var nämligen inte så bra). Jag köper inte det. Att man är nervös är en sak och på så sätt fattar mindre genomtänkta beslut, men att man KONSEKVENT slår långbollar och inte följer upp/ger understöd till varandra i offensiven är en spelidé. Jens Fjellström sa i paus i CMore – studion att om man inte har några ambitioner att anfalla blir resultatet därefter.

Och det var det nya. Det var därför jag stängde av med en än mer olustig känsla än vanligt. För ja, det var något nytt och besvärande att se Djurgården i sin hemmaborg visa inga intentioner i ett derby till att vilja vårda boll eller vilja anfalla, utan bara slå långt och stå på rätt sida.

Om jag drar för stora växlar? Kanske. Tramsig och arg? Möjligt även det.

Det blir man av att se laget i sitt hjärta uppträda som om man inte ville någonting.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s