Det valtaktiska kring Fi

Jag har sett en del som sympatiserar med Feministiskt Intiativ förarga sig över det där med att rösta taktiskt. Det hela började med en text av Göran Greider i ETC där han skrev att även den mest idelaistiska vänstermänniskan bör ibland rösta taktiskt och menade på att om det blir ett läge där Fi har tre procent av rösterna att de i sådana fall skulle uppmana sina väljare att rösta på något av de rödgröna partierna. Detta för att det annars riskera leda till ännu en mandatperiod för Fredrik Reinfeldt, då de framför allt tar väljare från de rödgröna.

Gudrun Schyman blev inte alls glad över det här, och svarade bland annat så här:

Det är en klassisk patriarkal manipulation, där man säger åt kvinnor att vänta. Det har man gjort i alla tider från höger och vänster. Jag tycker inte att människor ska låta sig ledas in i det, jag tycker inte att vi ska förminska oss på det sättet. Vi ska ta plats som medborgare och inse att vi har möjlighet att påverka när vi står upp för våra visioner och värderingar.

I min värld ett obegripligt svar. Patriarkal manipulation? Really? För att man råkar se saker och ting utifrån ett valtaktiskt perspektiv. Det är knappast så att tänka valtaktiskt är en isolerad företelse och som bara uppstått nu. Låt mig ge exempel:

Inför valet 2010 låg faktiskt både Centerpartiet och Kristdemokraterna illa till länge (givetvis inte så illa som de gör nu), men lyckades ändå få till hyfsade siffror i valet. Delvis förstås för att alliansen gjorde en utomordentlig spurt, men också för att moderata väljare valde att taktikrösta för att försäkra sig om att inget av partierna, framför allt KD, åkte ur riksdagen vilket skulle krossat allianssamarbete så väl som regeringsmakten. Att taktikrösta är alltså inget konstigt. Det görs med jämna mellanrum.

Jag medger också att mitt exempel ovan kanske inte var optimalt, men det ger i alla fall en bild av vad det valtaktiska faktiskt kan innebära och hur det ibland kan vara viktigt.

Det går givetvis att tycka vad man vill om det valtaktiska eftersom det medför dilemmat huruvida man som väljare ska rösta efter sitt hjärta, eller vara taktisk. Ingen annan kan svara på det förutom en själv, men man bör vara medveten om vad respektive strategi kan innebära. Jag tycker Ulf Bjereld har en bra genomgång kring det på sin blogg och tar även upp vilka konsekvenser det kan få.

Vi pratar än så länge om det på ett teoretiskt plan med ett riksdagsval några månader bort, och här finns det som både Greider och Bjereld nämner två alternativ.

1. Det står klart i god tid innan valet att Fi inte kommer nå fyra procent. Samtidigt knappar alliansen in på de rödgröna.

2. De rödgrönas ledning bara växer och loppet ser kört ut för alliansen.

Vid scenario nummer ett är det egentligen där det valtaktiska kommer in. Ska någon som sympatiserar med Fi rösta på dem med vetskapen om att det ser kört ut för partiet i riksdagsvalet, och det kan möjliggöra fyra år till med Fredrik Reinfeldt? Ska hen följa sitt hjärta eller faktiskt inse att fyra år till med Fredrik Reinfeldt inte är värt risken, och rösta på någon av de rödgröna?

Jag vet inte vad som är bäst. En del av mig skulle säga att vi lever i en demokrati och att du ska följa ditt hjärta och rösta på det du vill. Men med det kan också konsekvenser följa. Samtidigt förstår jag på sätt och vis att Fi-sympatisörer blir upprörda om man börjar prata valtaktiskt. Det blir ett sätt att inte ta dem på allvar, eller deras väljare. Men det är en realitet och verklighet trots det.

Jag är övertygad om att även Gudrun Schyman egentligen förstår det. Det innebär att hennes parti och väljare kan ha en del att fundera på ju närmare valet kommer.

 

Advertisements

3 thoughts on “Det valtaktiska kring Fi

  1. Ping: Valrörelsen handlar inte bara om att vinna röster | Jakten på berättelsen

  2. Är skeptisk till denna rent valtaktiska syn på röstandet där röster som inte leder till ledamöter i riksdagen ses som bortkastade. Men om man accepterar denna syn så måste det väl också kunna uppstå ett läge där F! har så stort stöd i opinionsmätningarna att det av taktiska skäl är vettigt för rödgröna väljare att stödrösta på F! för att få in partiet i riksdagen på samma sätt som borgerliga väljare förra valet stödröstade på KD och C.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s