David Moyes hade inte ens en spelidé som gick att följa

David Moyes sejour som tränare för Manchester United är med största sannolikhet över nu. Fyra om inte fler, brittiska tidningar rapporterar nu om att förtroendet hos ägarna (Glazerfamiljen) inte längre finns och att matchen mot Everton var droppen. Det vore logiskt och är den enda utvägen. Moyes har gjort sig själv omöjlig i klubben och han har på sätt och vis gjort det på egen hand.

Det krävs inte mycket för att sammanfatta vad det är Moyes faktiskt har misslyckats med men låt oss återkomma till det. Först bör vi gå igenom varför han ens fick jobbet.

David Moyes blev kontaktad av Sir Alex Ferguson. Det var han, vår legendar som tränat klubben i över 20 år, som själv valde ut ersättaren. I sig är det logiskt. Sir Alex hade sedan många år haft ett gott öga till sin landsman och att ”Fergie” själv fick välja ersättare, är inte konstigt. Men han överskattade onekligen Moyes förmåga som får ses som oprövad på den allra högsta nivån.

I grunden är David Moyes en otroligt skiclig tränare som byggt upp Everton och på sätt och vi utfört mirakel med en tunn trupp och utan ekonomiska muskler. Men Manchester United är inte Everton och Everton är inte Manchester United. Med Everton spelade Moyes ett rakt spel med mycket kamp och typisk ”engelsk fotboll”. Råstyrka och rakt spel där man inte behövde föra matcher, eller oroa sig för förväntningar. I Manchester United fungerar det inte riktigt så. Det är förvisso sant att Sir Alex å ena sidan byggt upp sitt lag som en lagmaskin med ett urstarkt kollektiv där alla vet sin roll, men har och har alltid haft en spelidé. En idé om snabbt passningsspel, presspel men också en förmåga att stänga matcher om så krävdes. Med andra ord, i Manchester United var David Moyes tvungen att tänka om. United KAN inte spela fotboll som Everton. De har varken spelare eller traditionen att spela som Everton. Hur ville han spela och anpassa det efter Uniteds spelarmaterial? Med 34 matcher spelade i ligan och dessutom ligacup, FA-cup och Champions League på det, har jag fortfarande inte svaret. Å enda sidan har United under Moyes haft stort bollinnehav i vissa matcher och det är helt i linje med hur United i grunden ska spela sin fotboll, men de har samtidigt mer än någonsin slagit långbollar. Det har varit svårt att uttyda en idé i vad det är Moyes vill åstadkomma och hur han vill att hans United ska uppträda. Under Moyes har United både saknat ett försvarsspel värt namnet och hur det ska struktureras, samtidigt som ett anfallsspel också saknats. Spelet har saknar allting i de flesta fall.

Om en spelidé har saknats, hur ser då Uniteds lag ut? Det är förstås inte bra. Det ligger mycket i att Sir Alex inte lämnade över det perfekta laget. Det var ett åldersstiget lag Moyes fick ta över men ett vinnande lag. I laget fanns det spelare i Ferdinand och Evra exempelvis som var på väg nedåt, samtidigt som en kreatör på mittfältet saknades. Här fanns det således saker att bita i. Vad gorde då Moyes? Han famlade, hade svårt att hitta rätt, höll fast fokus på ett namn (Fabregas) som från början var orealitiskt och tillsist på transferförnstret sista dag panikvärvades Fellaini in för en kvartsmiljard från hans förra klubb. En lika panikartad värvning som den var en katastrof. Det var inte vad United behövde och man gick därför in i säsongen med en identisk trupp som fjolåret, där man vann ligan, men även en trupp som behövde underhållas. Det klart inte Moyes på så sätt gav sig själv optimala förutsättningar. Det är dessutom så att få spelare i United med undantag kanske Robin Van Persie den här säsongen har kommit upp i normal standard. Givetvis har spelarna alltid ett ansvar i det, men det är symtomatiskt för ett lag med en tränare som inte fungerar. I januari försökte Moyes igen. Juan Mata, en gudabenådad spelare, värvades in från Chelsea för över 300 miljoner. En bra värvning . Han är en kreatör. Men utan en spelidé och utan linjer i spelet som inte kom med Matas intåg, trots att han gjort det bra, fortsatte kräftgången.

Det går som bekant att ha ett lag i toppklass för det hade och har United trots att det krävdes underhållning av det och än mer, det går att ha en offensiv av högsta kvalité men utan en spelidé faller allt. United har Kagawa, Mata, Nani med fler som kreativa spelare och som skulle kunnat med rätt verktyg och med en idé, gjort underverk i offensiven för laget. Men de har inte tillåtits göra det. De har inte fått ut något av vad de kan, i synnerhet kanske Kagawa som har så mycket fotboll i sig. Om man inte får ut maximalt av spelarna faller ens hela plan som tränare platt.

Jag vet att Moyes även inte har haft kontinuitet i startelvan och haft inte mindre än 51 olika elvor till matcherna. Det kanske, tydligare än någonsin, säger det mesta om att Moyes säsongen igenom inte vetat vad han hållit på med utan letat och letat efter någonting.

Det finns ytterligare aspekter av det här. Exempelvis att efter i princip varje förlust har David Moyes tillsynes försökt förklara bort dem med att laget ändå gjorde en bra match och så vidare.

Manchester United har varit generösa mot David Moyes. Han fick ett sexårskontrakt och skulle vara den där långsiktigheten efter SIr Alex och tycktes vara rätt man för det. Han fick 34 matcher på sig i ligan + övriga cuper, och där United, om man räknar, vunnit drygt 50 procent av dem. Ni läste rätt, United har under Moyes bara vunnit hälften av sina matcher. Med få undantag har det sett oförändrat ut säsongen igenom. Spelet har inte fungerat och, trots vunna matcher någon gång ibland, har allting hackat. Det har dessutom varit så att supportrarna länge och väl haft förtroende för Moyes. De, tillsammans med ledningen, har tyckt att han ska få tid på sig. David Moyes är som sagt ingen Sir Alex och att då tro på en ligaseger vore naivt och mer realistiskt då att tro på europaspel och i synnerhet Champions League-spel. Till och med det kommer nu United missa, de kommer inte ens komma ut i Europa till hösten. Och med tålamodet till trots, så här lågt ner ska inte ett United-lag identiskt med de som vann ligan förra året, behöva sjunka. Det säger sig självt.

Om bara David Moyes hade visat på att laget var på rätt väg och att det faktiskt gick att se en föranining om hur han ville spela, skulle jobbet varit hans ett tag till. Men det har bara blivit värre. I varje toppmatch har United blivit fullständigt uppkäkade och Moyes har gång efter annan, förödmjukelse efter förudmjukelse, talat om att de ändå gjort en okej match.

Snart är säsongen över. Och ingen vet ännu hur Moyes vill att hans lag ska spela.

I min värld är det framför allt därför han snarast både ska och bör lämna Manchester United.

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s