Fredrik Reinfeldt är värre än Göran Persson var 2006

”Jobben kommer”, det sa Göran Persson inför valet 2006 och var noga med att påpeka hur Sverige vid den tidpunkten hade bland den lägsta arbetslösheten i Europa. Fredrik Reinfeldt med sin nybildade alliansen gav sig dock inte och målade upp en bild av en nöjd statsminister som nonchalerade det växande utanförskapet medan Persson försökte tala om hur han lotsat igenom Sverige genom en finanskris på 90-talet och att borgerligheten då som nu är ansvarslös. Vi vet alla hur det gick i valet 2006.

Göran Persson uppfattades som trött och som inte tog det stora utanförskapet på allvar. Dessutom hade Socialdemokraterna styrt sedan 1994.

Det är 2014 nu och valår. Den här gången är inte Socialdemokraterna trötta längre. De är nog piggare än någonsin. De som är trötta är däremot Fredrik Reinfeldt och den styrande alliansen och det märks. Som svar på den höga arbetslösheten, två procent högre nu än 2006, får man ett standardsvar om att 250 000 människor är i arbete till skillnad från 2006 (där tar de dock inte hänsyn till befolkningsökning, men låt oss lämna det så länge), att drivkraften till arbete är högre nu än tidigare och att alternativet är värre. Om man däremot är fräck nog att tala om hur det råder massarbetslöshet i Sverige är de anställda kanslisterna hos framför allt Moderaterna noga med att föra fram hur Socialdemokraterna eller vänstern smutskastar Sverige. Det är sant, kritik mot den extremt höga arbetslösheten bemöts med att motståndarna smutskastar landet. Att tala om ett samhällsproblem är numera smutskastning.

Fredrik Reinfeldt är så klart inte Göran Persson, men han uppträder som honom precis som övriga alliansen. Han är ganska nöjd och talar inte längre om stora reformer utan om hur motståndarnas alternativ är värre.

Det finns dock en betydande skillnad. Fredrik Reinfeldt säger inte att jobben kommer. Han påtalar snarare hur jobben blir färre om Socialdemokraterna får makten.

Nöjd och trött, var ordet.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s