En röst på Moderaterna i EU-valet är en röst på en reaktionär höger

Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val framför allt med tanke på att fascisterna runtom i Europa mobiliserar och det är då än viktigare för oss andra att gå och rösta i ett val som normalt präglas av lågt valdeltagande.

Men jag tänkte inte skriva om fascister idag som ser människor som ett problem, jag tänkte fokusera på något annat, nämligen Moderaterna i Europarlamentet. I parlamentet tillhör Moderaterna den största och mest konservativa gruppen tillsammans med bland andra ett ungerskt parti som hetsar mot romer, judar, inskränker demokratin och så vidare. Ett mindre mysigt sällskap, kan tyckas.

Partigrupp i all ära, visst borde ändå Moderaterna i Europaparlamentet stå upp för människors lika värde? Jag menar, de är ju ”nya Moderaterna” numera  och knappast det där gamla reaktionära högerpartiet längre. Det kanske ni trodde. Tyvärr är inte så fallet. Det finns som bekant en anledning till att Moderaternas toppkandidat till Europaparlamentet är mörkermänniskan Gunnar Hökmark som 2004 förlorade striden om ordförandeposten hos Moderaterna till Fredrik Reinfeldt, och sedan skickades till Bryssel.

Om de nya Moderaterna i alla fall på ytan sägs acceptera HBT-personers rättigheter, värna om miljön och kvinnans rätt att välja, är Moderaterna i Europaparlamentet ett eko tillbaka till det som varit. Dagens Arena har gjort en exemplarisk granskning med rubriken ”Gamla Moderaterna styr i EU-parlamentet”. De tar upp tre grejer: Jämställdheten, arbetsmarknaden och miljön.

Om vi börjar med jämställdheten röstade Moderaterna med sin partigrupp mot den så kallade Estrella-rapporten som bland annat skulle garanterat säkra aborter. Inte nog med det, de buade dessutom ut resolutionen. När det gäller arbetsmarknaden röstade de för en försämring av arbetsmiljölagarna i Sverige. När det gäller miljön röstade de emot ett stramare utsläppssystem. Till följd av det fick de också klart sämst betyg av Naturskyddsföreningen. Formuleringen kring en av Moderaternas EU-parlamentariker, Anna Maria Corazza Bildts miljöengagemang, var både roligast och mest talande: ”Hennes engagemang är starkt framförallt när det gäller att rösta mot miljöförbättrande förslag”. Och till sist som om detta inte vore nog, en röst på Moderaterna i Europaparlamantet är en röst på homofobi då deras partigrupp präglas av stora homofober som inte vill annat än att begränsa människors rättigheter.

Moderaterna kommer inte vilja att du ska prata om det. De vill prata om saker som öppenhet, vilket de gjorde på ett fint sätt på deras valupptakt idag och Gunnar Hökmark kunde briljera med sin extrema brist på hederlighet. De vill även prata om hur vi ska göra saker tillsammans och att Europasamarbetet är någonting bra.

Jag är säker på att de tycker det, och det är helt okej. Men de tycker bara att kvinnors rätt till sin egen kropp inte är viktig, människors trygghet på jobbet är skitsamma, HBTQ-personers rättigheter är oviktiga och miljöarbetet (en ödesfråga) är inte speciellt viktigt. Det är Moderaternas egentliga syn på Europasamarbetet.

Jag tycker vi borde prata mer om det. Framför allt tycker jag att de som tänker kryssa någon av Moderaternas kandidater i valet den 25 maj bör tänka på att de, vem de än kryssar, inte tycker kvinnans rätt till sin egen kropp är något att stärka eller att homosexuella också förtjänar rättigheter.

I Europa är Moderaterna inte nya. I Europa är Moderaterna samma gamla reaktionära högerparti med vänner som står för allt annat än människors lika värde. Det är åsikter de dessutom delar.

Kom ihåg det den 25 maj.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s