Bråka eller vinna val

I September är det val och om några veckor är det val till Europaparlamentet. Det är med andra ord inte långt kvar och det är några viktiga månader som väntar för oss som vill byta regering. Ett parti som haft och har en uppåtgående trend är Vänsterpartiet. De har framför allt hittat en fråga att driva (vinster i välfärden) som dessutom folk har kunnat omfamna och profilerat sig. Till följd av det har de också växt och ett valreultat kring 8-9 procent känns inte som någon omöjlighet.

Men givetvis är inte allt guld och gröna skogar för det. Deras ungdomsförbund, Ung Vänster, präglas av interna strider. Det hela handlar i korthet och vad jag vet, om flera distrikts tappade förtroende för förbundsledningen i och med uteslutandet av Markus Allard för att han gillat den våldsamma vänstergruppen, Revolutionära Fronten. Det slutade inte där, utan efter det har debattartiklar skrivits om att förbundsledningen måste avgå och fler andra med liknande sympatier som Allard, också uteslöts. Nu idag, det allra senaste, skriver nio kvinnor aktiva i Ung Vänster, en debattartikel hos Nyheter24 om att AFA och Revolutionära Fronten är deras kamrater. De går dessutom till hård attack mot Vänsterpartiets partiledare, Jonas Sjöstedt, som de tycker förminskat dem genom att bara tala om ”bråkiga grabbar” i samband med uteslutandet av flera Ung Vänster medlemmar. En delvis förståelig reaktion, då hans uttalande landade fel och blev förminskande.

Det här ledde till radiotystnad från både Ung Vänster och Vänsterpartiet till en början. Tills alldeles nyss, då Sjöstedt tog bladen från munnen och sa att våld inte är något Vänsterpartister sysslar med. En hållning som är lätt att sympatisera med.

Men det här väcker frågor. Varför i hela friden ta något sådant här ute i det offentliga? Är det verkligen så illa i Ung Vänster att de inte kan ta en sådan diskussion internt? Men kanske än mer, är det förentligt med Ung Vänster och Vänsterpartiet att deras medlemmar hyser sympatier för AFA och Revolutionära Fronten. Det är, trots allt, två organisationer som inte tar sig för att använda våld och inte då enbart i självförsvar eller antifascistiskt sådant. Både UV och V verkar svara nej på den frågan, vilket i sin tur kommer leda till en hel del att göra framöver. Jag är, förövrigt, helt för självförsvar. Det är till och med en rättighet och jag hatar fascism, och tycker dessutom vi inte tar det på tillräckligt stort allvar. Det kan och bör vi diskutera hur vi ska motverka den. Vad jag däremot vänder mig emot är godtyckligt våld, vilket både AFA och RV till viss del sysslar med. Våld som idé, med andra ord. Ett vänsterparti som vill bli taget seriöst och kanske ingå i en regering, har inte råd med något sådant som nu utspelar sig.

Därför är det lätt att få en känsla av det uppror som nu pågår lika mycket verkar handla om att smutsa ner Vänsterpartiet. Det går ALLTID att ha synpunkter på en uteslutning, men varför inte ta det internt? Den frågan hänger i alla fall jag fast vid. Det är möjligt att de som nu är inblandande i upproret i Ung Vänster skiter i vilket för de tycker de har rätt, och kanske inte ens tycker en ny regering ledd av sossarna gör detsamma. Vad vet jag. För det enda det här gör är att skada Vänsterpartet som parti som haft ett rent helvete att borta bort kommuniststämpeln och stöd till diverse organisationer.

Snart finns det möjlighet att äntligen byta regering. Det som istället kunde ägnas åt en politik för ett rättvisare Sverige och mot fascism hamnar nu i skymundan för att en del från Ung Vänster vill umgås med folk som vill slåss.

Alla vet nog vilka det gynnar.

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s