Borg, Björklund och Lööf kommer ut som socialister

Igår kom Annie Lööf, Anders Borg och Jan Björklund ut som socialister på bästa sändningstid. I Aktuellt igår intervjuades de tre ministrarna och talade engagerat om hur de är emot uppköpet av Astra Zeneca och gör allt för att stödja företagets ledning. Bakgrunden till det är att regeringen fattat ett beslut om att vara emot uppköpet. Finansminister Anders Borg sa bland annat så här om uppköpet igår:

Det är ytterst ovanligt att den svenska regeringen gör bedömningar om företagsaffärer, men det finns ett antal särskilda omständigheter här. Det finns väldigt starka samhällsintressen involverade. Vi lägger väldigt stora resurser på medicinsk forskning, en betydande del av den svenska medicinska forskningen ligger hos Astra Zeneca. Vi är oroliga för att Pfizers affärer är väldigt mycket upplagt utifrån skatteplaneringshänseenden

Det finansministern sa mellan raderna var att det företag som vill köpa upp Astra Zeneca i första hand gör det för att de vill tjäna pengar (därav skatteplanerarkommentaren). Wow. Vilken insikt. En moderat finansminister erkänner att företag nog i första hand vill tjäna pengar utan samhällelig hänsyn.

Näringsminister Annie Lööf fortsatte sen:

Några andra verktyg har inte regeringen. Men det finns anledning att diskutera om inte EU:s regelverk borde ändras så att samhällsekonomiska effekter skulle kunna vägas in vid stora köp.

Oj. En centerpartist sa indirekt att företag mest vill tjäna pengar och inte bryr sig om det andra speciellt mycket, så som arbete för människor och leverera en samhällelig vinst för medborgarna. För att minimera den risken krävs det nog regelverk (!).

Anders Borg och Annie Lööf utvecklade sedan sina invändningar i en kommentar till Svenska Dagbladet:

En placering långt bort ökar risken för personalnedskärningar, enligt Lööf.

– Det är så klart väldigt oroande när man ser en karta från Pfizer där Sverige inte ens finns med, tillägger hon.

Hon pekar även på att Pfizers bud är skattemässigt motiverat, vilket hon tycker visar att den svenska forskningen och jobben är en bricka i ett skattemässigt spel.

Astra Zeneca är även en viktig källa för svenska skatteintäkter, enligt Lööf, som säger att regeringens kritik mot upplägget har tre beståndsdelar.

– Forskningen, jobben, men också skatteintäkterna.

Anders Borg varnar för affärer som har ett stort mått av skatteupplägg som drivande motiv.

– Det vi nu ser är en fientlig process där ett väldigt viktigt skäl för affären förefaller att vara ett skattetekniskt upplägg, säger han.

Det skattemässiga motivet gör även att affären måste avslutas före årsskiftet, då amerikansk lagstiftning ändras och möjligheten att använda obeskattade reserver utomlands inte kan användas på samma sätt av Pfizer.

Skatteupplägget gör även att trycket på personalminskningar ökar, enligt Borg, som pekar på att Pfizer gjort personalnedskärningar på över 100 000 personer efter tidigare förvärv av bland annat Wyeth och Pharmacia.

Det verkar alltså inte bättre än att den borgerliga regeringen går all in på en protektionistisk linje, då de är oroliga för att det där andra företaget kommer förstöra det Astra Zeneca byggt upp genom att bara vilja tjäna pengar på bekostnad av allt det andra. Vem blir först att anklaga dem för protektionism och stängda gränser?

Nu väntar vi bara på att Björklund, Lööf och Borg ansöker om medlemskap i Vänsterpartiet.

Det är inte varje dag en borgerlig regering inser att företag, framför allt, drivs av en vilja att tjäna pengar och de kommer göra allt för att maximera vinst.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s