”Nya” Moderaterna är reaktionära men är det i Bryssel numera

Moderaterna går till val på ”vi tror på Europa”. Det är ett diffust budskap men sammanfattar partiets EU-valskampanj bra. De konkretiserar aldrig vad de vill utan talar om ordning i ekonomin i Europa här, ”öppenhet” och lite klyscher om vad EU ska bestämma och inte. De gör allt för att inte bli bedömda för vad de faktiskt åstadkommit. Och det är förståeligt.

Partiets toppkandidat, Gunnar Hökmark, har sedan det kom fram till att han röstade emot Estrela-rapporten som var en rekommendation för säkra aborter, rätt till preventivmedel och att få älska vem man vill – förklarat bort det. Han har förklarat bort det med att han är för fri abort och tycker att Sverige ska bestämma över sin abortlagstiftning, inte Bryssel. Detta trots att Estrela-rapporten bara var en rekommendation för medlemsländerna och det gör att hans argument faller platt. Hökmark röstade mot rapporten för att han är abortmotståndare. Svårare än så är det egentligen inte. Men han kan inte stå för det. Och hans moderata kollegor försvarar honom i varje steg.

Moderaterna är dessutom urusla i HBTQ-frågor, en fråga som rör människors lika värde, där deras grupp i Europarlamentet fylld med homomfober bara röstat för sådana rättigheter i cirka 30% av fallen. Det är ett underbetyg och en skymf då de ”nya” Moderaterna gärna vill säga sig stå för människors lika värde.

Men det här är Moderaternas strategi. De ska inte tala så mycket om vad de vill, utan snarare förklara bort deras homofobi och abortmotstånd i Europarlamentet. Bredvid står alla moderater och ryggdunkar sin toppkandidat och reaktionären Gunnar Hökmark.

Det är förståeligt att Moderaterna inte vill kännas vid deras reaktionära tendenser. Men mer anmärkningsvärt är det att de på hemmaplan vill bli kända för nya och några som står upp för både kvinnors rättigheter så väl som HBTQ-personers. Någonstans måste dem inse att de inte kan få båda.

”Nya” Moderaterna måste ta avstånd ifrån Gunnar Hökmark och andra kandidater som Corazza Bildt och sluta nominera dem, om de på riktigt vill stå upp för människors lika värde. Nu blir det bara tomma ord och undanflykter.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s