Jimmie Åkessons svåra val – vilka extremister kan han och vill han samarbeta med?

Sverigedemokraterna fick igår två mandat i Europarlamentet. Det innebär att de nu ska välja partigrupp och det är för ett högerextremt parti ingen lätt sak. Så sent som för en stund sa Åkesson i TV att han kommer söka samarbete med Danske Folkeparti och brittiska UKIP som vann valet i England. Det är en logisk avvägning. De båda partierna är visserligen högerextremister på sitt sätt och är kritiska mot invandringen, vill stänga gränserna och pekar ut människor som problem. Men de är förhållandevis städade. För det första, de är inte som SD med en brun historia. UKIP bildades från början även om de breddat sig, för att ha fokus på EU och driva linjen att England ska lämna unionen. De har sen dess breddat sig lite och mer och mer som en följd av det, börjat hetsa mot människor som kommer till landet på grund av den fria rörligheten. DF har en liknande historia men var snabbare på att anama, likt SD, fokuset på islam och muslimer som det stora problemet. UKIP fokuserar mer på rumäner som skapar, enligt dem, problem i deras land. I korthet kan man säga att de båda partierna, trots sin på många sätt rasistiska retorik och hat mot andra människor, passar SD bäst då de jobbar för att tona ner den. Även när det gäller högerextremiska partier i Europa finns det gradskillnader.

Så, vill då DF och UKIP ha något med SD att göra? Både ja och nej. DF har sen tidigare en ganska god relation med partiet. Att få till något slags samarbete dem emellan bör således inte vara något problem. Värre riskerar det bli när det gäller UKIP som på rak arm avfärdat SD som för extrema. Deras pariledare, Nigel Farage, sa bland annat så här:

Vi vill inte samarbeta med extremister. Vi samarbetar i dag med en samling partier som vi anser acceptabla, men det finns en annan gruppering som vi har valt att inte sitta med, säger Farage med hänvisning till ledamöter som gått med i den allians som leds av den franska extremhögerns ledare Marine Le Pen.

[..]

Det är klart att Sverigedemokraterna kommer att få platser i det här parlamentet. Men jag sätter mina pengar på Junilistan, som var i parlamentet tidigare och som ser ut att vilja komma tillbaka. De är mycket mer rimliga samarbetspartners än Sverigedemokraterna.

Det här var visserligen ett tag sen, men det säger ändå en del. Men en än viktigare sak, UKIP har sitt rykte att tänka på. De ses visserligen som popuilistiska och på många sätt främlingsfientliga (även öppet rasistiska ibland på grund av deras partiledare), men är ändå måna om att slå ifrån sig rasism och någon form av extremism. Ett samarbete med SD som är sprunget ur den nynazistiska rörelsen, skulle förstöra det. Med DF har de inte samma problem, med tanke på kanske framför allt deras historia och med en större mångsidighet i frågor. UKIP är nu med i gruppen ”freedom and democracy” där både EU-kritiska och nationalister samlas.

Vad som då återstår förutom att vara grupplös vilket inte ger någon makt överhuvudtaget, är ett samarbete med Front Nationals Marine Le Pen (på SD:s valvaka applåderade dem partiets framgångar). Det är ett parti som kallat förintelsen för en liten detalj och hoppats att invandrare får ebola bara för att nämna några saker och skulle rent historiskt sett passa SD bra. FN är alltså fullskaliga nazister och blev största parti i Frankrike. Ifall SD skulle samarbeta och bilda grupp med dem, vilket UKIP avfärdat, skulle det innebära trovärdighetsproblem för den fasad Åkesson och hans parti försökt bygga men som gång efter gång krackelerar. Förutom FN lär det i så fall röra sig om andra partier som Geert Wilders parti i Holland. Detta, dock, om de lyckas bilda en högerextrem grupp vilket inte alls är säkert, då det finns partier som till och med FN tycker är för extrema.

Jimmie Åkesson har alltså en del saker att fundera på. Ett samarbete med UKIP och DF vore logiskt men UKIP verkar tycka de är för extrema. Då återstår egentligen bara öppna nazistpartier eller ett samarbete med Le Pens nazistparti och några fler, ska vi säga, städade nazister.

De högerextremistiska partierna i Europa har i regel flera saker gemensamt: De vill gå ur EU, de tror inte på öppna gränser och riktar ofta in sitt hat mot en grupp (ibland grupper) människor. Vissa är lite mer städade eller vill vara som UKIP men där hatet pyser fram mer och mer, andra brutalt extrema.

För SD gäller det att hitta partier som dels vill ha med dem att göra, men också partier som inte helt rubbar deras trovärdighet, den nedtonade rasismen.

Det är inget lätt val.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s