Några ord om Fi:s val av partigrupp

Feministiskt Intiativ har bestämt sig för vilken grupp de vill tillhöra i Europaparlamentet. Valet föll på den socialdemokratiska gruppen, progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater. Det är ett överraskande val, då de sedan tidigare gav signaler om att de antingen skulle tillhöra den gröna gruppen eller vänstergruppen.

Deras val av grupp ställer en del frågor som det finns anledning att återkomma till. Men till att börja med, valet är logiskt ur en synpunkt. De vill ha makt och gruppen är Europaparlamentets näst största. Gudrun Schyman, partiets talesperson kommenterade valet så här:

Vi tror att vi kan få bäst genomslag för vår antirasistiska och feministiska politik där. Det är en stor grupp och vi tror de har möjlighet att ge oss poster och positioner som gör att vi ganska omedelbart kan få ett ganska stort genomslag. Detaljerna kan jag inte gå in på. Vi ansöker om medlemskap och jag tror beslutet fattas ganska fort.

Det är ett resonemang som ligger i linje med det jag skrev ovan. Dessutom är gruppen solid när det gäller stöd för HBTQ personers rättigheter.

Så, åter till frågorna då. De människor som röstat på partiet har gjort det för att de bland annat inte tyckt att jämställdheten uppmärksammats tillräckligt och för att de vill ha en generösare migrationspolitik, hur ställer sig dem till valet av partigrupp? Partiet har dessutom gjort en grej av att de är radikala och enda partiet som står upp för en intersektionell analys bland annat. Det här valet av partigrupp kan nog sägas ligga i linje med jämställdhet, då jag vet att den partigruppen gjort bra ifrån sig på det området. Men där det blir lite mer problematiskt är när det kommer till migrationspolitiken. Inte för att de ej kan bidra till att motarbeta rasismen och fascismen ute i Europa men för att Fi vill ha öppna gränser. Ironiskt nog har de anklagat Vänsterpartiet för att inte vilja ha det, när de försökte peka ut skiljelinjerna partierna emellan. Socialdemokraterna vill det inte, än mindre partigruppen de nu vill tillhöra vad jag vet. Ur det perspektivet blir valet av partigrupp märkligt. Ett mer logiskt val vore den gröna gruppen eller vänstergruppen. Vänstergruppen är radikal och innehåller en del bokstavstrogna kommunister. Att välja bort den var klokt, därför skulle den gröna gruppen som är en av de mer kloka grupperna – varit ett mer givet val.

Det är så klart en rimlig invändning att i den näst största partigruppen har de större chans att åstadkomma något, även på det området, men då ska man betänka att Fi har ETT mandat och deras nyblivna vänner i Socialdemokraterna har fem, men är inte överdrivet förtjusta i lagligare vägar genom Europa (det finns undantag, så klart, som Jytte Guteland).

Det är möjligt att Fi kan få genomslag i jämställdhetspolitiken i den här partigruppen och det kan kanske vara gott nog. Men det riskerar, å andra sidan, leda till att migrationspolitiken (öppnare gränser) får stiga åt sidan.

Kanske är det en kompromiss de är beredda på trots att gruppen på intet sätt är speciellt radikal. De två viktigaste frågorna kvarstår dock:

Är väljarna beredda på det och den här partigruppen?

 

Advertisements

2 thoughts on “Några ord om Fi:s val av partigrupp

  1. En mardröm för S och Stefan Löfven (vad M Ulvskog än säger).
    Nu kan S inte ta i med krafttag mot FI i retoriken medan de kommer
    förlora främst unga kvinnor till FI.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s