Vad som egentligen borde bekymra sossarna

I dagens Sifomätning får Socialdemokraterna under 30 procent och landar på 29.4 procent. Samtidigt fortsätter Moderaternas kräftgång och de har stöd av dryga 21 procent av väljarna. För det första vilket är viktigt att ta med sig, alliansens kräftgång fortsätter och de rödgröna har ett försprång på över 11 procent. Men Vänsterpartiet är helt plötsligt nere på cirka 6 procent och det är svårt att se det stämma med verkligheten. Sannolikheten är att de, om man tar in övriga mätningar i beräkningarna, ligger på ett väljarstöd på ungefär åtta procent. Detsamma gäller Socialdemokraterna. För även om mätningen visar ett rekorddåligt resultat är det här EN mätning. Om man lägger ihop andra mätningar pekar det på att dem snarare ligger runt 30 procent- strecket. Poll of Pools som sammanställer partiernas resultat från olika mätningar har exempelvis Socialdemokraterna på cirka 30 procent, Vänsterpartiet på åtta procent och Moderaterna på 21 procent.

Det finns med andra ord ingen anledning att som rödgrön sympatisör, eller framför allt sosse, deppa ihop över just den här mätningen. Vad som däremot borde oroa är att Socialdemokrarerna inte direkt lyfter i opinionen. De ligger i de flesta mätningar en bit över 30 men sällan över exempelvis 35 procent (valresultatet de fick 2006). Det borde oroa dem på riktigt. Stefan Löfven har alltså på många sätt stabiliserat partiet i opinionen och de utmanar alliansen och Moderaterna på allvar i samtliga frågor som är viktiga för väljarna. Det är viktigt samtidigt som de ligger bra till förtroendemätningarna (Löfven kontra Reinfeldt exempelvis). MEN de lyfter aldrig riktigt. Till skillnad från haveriet under Sahlins tid det vill säga, valresultatet 2010 och under Juholts korta tid vid makten, är så klart det här bra. Men jag tror ändå partiet siktar högre än så.

Vi ser, vilket verkar vara en ihållande trend, att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet går väldigt bra i opinionen. Det är nog så att att de båda partierna tar väljare från Socialdemokraterna. Och det må vara hänt.

Men faktum kvarstår. Socialdemokraterna är inte vad de en gång var. De är stabila i opinionen, ja, och en liten bit över 30 procent men det är trots allt lågt till skillnad från vad partiets ambition i valet i höst är (35 procent) och vilken potential det borde finnas med en massarbetslöshet på över åtta procent, ökad ojämlikhet, havererad skola och så vidare.

Det borde bekymra partiet och dess sympatisörer. Inte en enskild mätning.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s