Rand Paul förtjänar respekt

Republikanernas svar på Barack Obamas framgångar 2008 var att gå mer åt höger, bli ännu mer radikala och säg nej till allt presidenten föreslår. Eller som Mitch McConell uttryckte det, partiets minioritetsledare i senaten, att deras uppgift de kommande fyra åren var att göra så att Obama inte blir omvald. I deras primärval 2012 tävlade kandidaterna om att vem som kunde vara mest emot invandring och människor som kom hit. ”Sänd dem hem” var budskapet ifrån samtliga mot publikens jubel. Till och med Mitt Romney som varit någorlunda moderat när det gäller migrationsfrågor var tvungen att anpassa sig.

Valdagen kom och Mitt Romney förlorade. En bidragande orsak till det var för att partiet blivit så radikala att de helt tappat minoriteternas röster som blir fler och fler, och som Demokraterna lyckats omfamna. Det är givetvis inte första slutsatsen partiet drog efter valförlusten. Mer handlade det om att Romney kanske inte var tillräckligt konservativ, en dysfunktionell kampanj och så vidare. Inte heller nu går det väl per automatik gå att se någon ljusning i partiets radikalisering. I kongressen fortsätter de exempelvis att blockera en helt rimlig migrationsreform som ger några miljoner odoukumenterade barn medborgarskap och chansen att stanna i landet. Runt om i landet hade de dessutom inför valet, där de har guvernörsposter, gjort det svårare för minoriteter att rösta eftersom de i huvudsak röstar på Demokraterna.

Men idag såg jag till min stora glädje något positivt. Jag såg Rand Paul av alla. Han är som bekant senator från Kentucky, Tea Party-favorit och son till legendaren i kongressen, Ron Paul. Han har börjat intressera sig av ”voting rights” och har även talat om hur kriget i droger slagit hårt mot rasifierade, hur straffen är på tok för höga, hur rättssystemet missgynnar minoriteter och så vidare. Nu har han i alla fall föreslagit att rätten att rösta ska expanderas till människor som begått icke våldsamma brott. Politico rapporterar:

Paul says the end result is a criminal justice system that disproportionately punishes minorities, making it harder to vote and gain employment — key to reintegrating ex-felons into their communities.
“There’s a racial outcome to the war on drugs. Three out of four people in prison for nonviolent drug offenses are black and brown,” Paul said. “White kids are using drugs at the same rate black kids are.”

[..]

The Kentucky senator is introducing this week a bill that restores voting rights to nonviolent ex-felons in federal elections. It’s part of a concerted effort to get minorities, young people and civil libertarians excited about Republicans — and Paul himself, a libertarian-flavored GOP star who is considering a 2016 presidential run.

Paul is also pursuing drug sentencing reform in the Senate and is mulling efforts aimed at easing nonviolent criminals back into the job market. He also wants to redefine some drug offenses currently classified as felonies to misdemeanors.

En cyniker kanske nu vill invända mot att han bara gör det för att öka sina chanser i presidentvalet 2016. Det är en rimlig poäng, men det är också en nödvändighet för vilken republikan som helst om hen vill ha en chans i framtida presidentval. Med andra ord är det både nödvändigt men också sund politik. Ju fler som får möjligheter att rösta, desto bättre och att äntligen se rasfrågan. Dessutom gör han konkret politik av det. Han slänger inte bara ut det i någon slags populism utan har nu lagt konkreta förslag om det i senaten. Huruvida det godkänns där är ovisst. Jag tror och hoppas att han kan få många demokrater med på tåget och även partikamrater, och på så sätt att förslagen har god chans att ta sig igenom senaten. Svårare blir det i det GOP-styrda representanthuset som blivit en nej-sägare och som länge och väl blockerat alla former av rimliga migrationsförslag.

Jag tror inte det här ska ses som en policyomvandling inom det republikanska partiet. Men det är i alla fall äntligen en republikan av den nya skaran (moderata inslag finns ju men allt färre i  kongressen), en Tea Party-sådan, som bryter Republikanernas  främlingsfientliga radikalisering i migrationsfrågor till i alla fall lite mer human.

Vi får helt enkelt se om det blir något mer utav den här typen av förslag och om det blir något fler och fler republikaner tar efter. Men tills dess kan jag faktiskt nöja mig med att se det här som ett steg i rätt riktning och applådera Rand Paul för det.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s