Glöm inte bort Martin O Malley

När det pratas om demokratiska presidentkandidater 2016 nämns framför allt Hilary Clinton och Joe Biden. Det är inte så konstigt. Båda är välkända och väletablerade politiker runt om i hela världen. Men det finns andra som funderar på en kandidatur 2016. En av dem är Martin O Malley, för närvarande guvernör för Maryland. Han avslutar snart sin andra mandatperiod och har alltså varit guvernör i åtta år. Och han har fått saker gjorda, progressiva sådana. Vad är det då han har gjort?

  • Avskaffat dödsstraffet
  •  Höjt minimilönen
  • Byggt ut förskolan
  • Ny restriktiv vapenlag.
  • Förbjudit diskriminering mot transseuxuella
  • Investerat i utbildning
  • Gjort det möjligt för papperslösa migranter att studera
  • Byggt ut vindkraft
  • Legalisera samkönade äktenskap

Det här är en gedigen lista som är svårt för progressiva demokrater att inte älska. Nu är det inte säkert att han ställer upp 2016 för precis som Biden och Clinton, har han inte fattat ett exakt beslut än, men han undersöker möjligheten. Men som vanligt i ett presidentval, att du har åstadkommit en massa saker gör inte dig till president. Sanningen är om vi ska nyansera det lite, att O Malley varit guvernör för en blå stat med en klar demokratisk majoritet till sitt förfogande. Det är givetvis, vilket säger sig självt, att då på ett lättare sätt få igenom sin agenda. Det man däremot inte vet i så fall är hur O Malley skulle fungera i ett polariserande Washington där demokrater och republikaner måste kunna arbeta tillsammans. Det saknar han direkt erfarenhet av. Det har exempelvis både Clinton och Biden. De har dessutom något han saknar, ett namn. Han försöker i och för sig göra sig ett namn och har haft en bra vecka, till skillnad från Clinton, men om han så här långt är den där nationella demokraten som ska ro hem ett presidentval? Tveksamt och dessutom, i en eventuell batalj med Clinton? Rentav osannolikt.

Men O Malley är trots det intressant för att han fått progressiva saker gjorda i frågor som ligger dem allra närmast. Det är ett rekord som inte bör förringas. Biden och Clinton kan på sina håll skryta med det också men inte i den omfattningen och i och för sig, med större hinder på vägen.

Så med andra ord, glöm inte bort O Malley. Vi kanske får se honom i ett demokratiskt fält 2016 eller får vi bara se en försmak av hans försök att göra sig till en nationell demokratisk profil. Hur som helst, det är en demokrat väl värd att hålla ögonen på.

Och han skulle, om inte annat, kunna fungera som en progressiv kandidat i ett startfält med Clinton i spetsen.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s