Bokslut Fredrik Reinfeldt

Igår höll statsminister Fredrik Reinfeldt med största sannolikhet sitt sista tal som statsminister och partiledare för Moderaterna i Almedalen. Det var ett tal där han var nöjd, fantastiskt nöjd som vanligt den här valrörelsen. Han talade om en ekonomi i balans trots ett högt underskott, hög sysselsättning trots över åtta procents arbetslöshet, fallande skolresultat och hur saker och ting egentligen går väldigt bra. Sedan målade han, som brukligt, upp en bild av att oppositionen vill förstöra allt och lovar ”allt till alla”.

Att vara nöjd som statsminister och ledare för en regering efter åtta är bland det farligaste som finns. Det är givetvis inte fel att ta sig för brösten och säga att det här har vi gjort och det här har det lett till, men sen, vad är det som kommer sen – det är det viktigaste. Där faller Reinfeldt kort. Visst, han och alliansen föreslog en satsning på järnväg helt plötsligt efter att ha varit emot det länge och väl.

Förutom det ska allt i princip fortsätta som vanligt. Skatten ska kanske inte sänkas nästa mandatperiod även fast Moderaterna har stämmobeslut om det, men arbetslinjen ska ligga fast – den som tredubblat fattigdomen hos gruppen sjuka och arbetslösa och gjort en arbetsmarknadsåtgärd som låser fast och utnyttjar människor (fas 3) till största arbetsgivaren. Det är ett högt spel. Än högre är det att tala om ekonomin som om 2014 var 2010, precis som Yonna Waltersson var inne på i Dagens Arena. Inför valet 2010 hade Sverige just kommit ur en finanskris och folket tyckte Borg och co skött det väl. Där är vi inte idag vilket märks i både förtroendet för Reinfeldt och Borg. De bådas förtroende har rasat.

Då återstår väl bara att skrämmas med något som komma skall, att skrämmas med stora stygga vargen (Socialdemokraterna) och deras kollegor i oppositionen – ”rösta på oss. Oppositionen är värre” och vara nöjd över en tredubblad fattigdom, usla skolresultat ett skyhögt underskott och massarbetslöshet.

Det är nästan anstötande att vara nöjd över något sådant och det vinner man med största sannolikhet inget val på, men det ger i alla fall en inblick i vilket samhälle Fredrik Reinfeldt vill ha och det är

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s