Tveksamt om Obama kommer stödja en Elisabeth Warren – kandidatur 2016

Idag har New York Post en nyhet om att Obama i hemlighet försöker övertyga Elisabeth Warren, en hjälte i progressiva kretsar och senator från Massachusetts, att ställa upp i presidentvalet 2016. Obama tror, enligt Edward Klein som ligger bakom nyheten, att Clinton inte bryr sig om fattiga amerikaner och medelklassen och tror samtidigt att hon kommer driva landet i en annan riktning. Vidare ska Obama vänta tills efter mellanårsvalen att öppet stödja Warren. Det finns flera skäl till att ta ett steg tillbaka och vara lite källkritisk:

Till att börja med. Det är allmänt vedertaget att Obama inte kommer så bra överens med Clinton-familjen. För den som läst båda böckerna ”Game Change” framkommer det med all tydlighet, även om relationen förbättrades något i och med att Clinton blev Obamas utrikesminister. Det är givetvis skäl nog till att Obama skulle vara tveksam till att stödja Hilary Clinton 2016. 

Men förutom det. Mycket tyder på, däribland den här välskrivna genomgången i New Republic att Demokraterna står enade bakom henne, framför allt de som länge varit skeptiska mot henne. Dessutom, flera välkända senatorer hos Demokraterna har redan nu öppet stöttat Hilary Clinton och detta innan hon ens ställt upp. Varför skulle Obama gå emot strömmen och göra något slags manöver försök i att få demokratiska väljare att byta kandidat? För som sagt, nog för att Obama ogillar Clinton men det är knappast milslång ideologisk skillnad mellan de två även fast det görs gällande i artikeln. Om inte det vore nog är det inte osannolikt att även Joe Biden, Obamas vicepresident, gör ett sista försök på presidentposten. Kan Obama verkligen så tydligt och redan nu, neka sin vicepresident sitt stöd till förmån för någon helt annan? 

Allt det här är bygger på att Obama ska ha en aktiv roll i presidentvalet 2016. Det är ett farligt spel för hans del, då det innebär att han ännu en gång går en match mot Hilary Clinton men den här gången ska övertyga väljarna att en annan kandidat är bättre än henne och dessutom mot ett demokratiskt etablissemang som redan ser ut att ha valt Clinton. Det innebär dessutom som sagt att han nekar sin vicepresident, om han ställer upp, sitt stöd vilket får ses som ytterst ovanligt.

Det här är inga omöjliga scenarion men tillåt mig tvivla på Kleins historia tills vi vet mer. 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s