Hilary Clinton har ett ojämlikhetsproblem och måste fixa till det

Jag skrev för ett tag sen om att Hilary Clinton och Joe Biden verkade göra sina stora inkomster till ett problem. För Clinton blev det mer uppenbart än för Biden i det fallet. Det är ett misstag att rätta till. Amerikaner tror ju i regel inte att bara för att man är rik ser man inte ojämlikheten eller människor som har det svårt, vilket jag också tog upp i min text. Problemet är när man som framför allt Clinton gjorde, gör sin rikedom till ett problem eller till och med avfärdar den. Exempelvis när hon sa att de var ”panka när de lämnade Vita Huset”. Nå väl, ett uttalande må vara hänt. Få saker hänger på ett uttalande. Problemet är att Clinton fortsatt har vissa svårigheter i kölvattnet av sitt uttalande.

Robert Reich, arbetsmarknadsminister under Clinton i fyra år är en av de mest högljudda om kring ojämlikhet, kritiserade henne och kallade henne ”tondöv”.  Noam Scheiber, redaktör för New Republic har kallat hennes retorik i ojämlikhetsfrågan för svag och frågat sig om hon ens ser problemet i två texter (här och här). Det som ligger Hilary Clinton till last är hennes relation till de allra rikaste, Wall Street. Hon har varit med och samlat in pengar åt dem. Jag skulle vilja säga att hon börjar få ett ojämlikhetsproblem. Rent retoriskt låter det ibland helt okej, till och med vettigt när hon vilket citeras i länkarna, talar om ojämlikheten som ett demokratiskt problem men sedan i andra situationer faller hon tillbaka i att i USA har vissa alltid haft det lite bättre än alla andra (som om det handlade om det). Det handlar om att de allra rikaste, 0.1 procent springer ifrån alla andra, även de som är rika. 1980 till 2012 höjdes exempelvis bara inkomsten för dem som betraktas som medelklass från 48 000 dollar till 51 000. Det är otroligt låga siffror och säger det mesta om den ojämlika fördelningen.

Hilary Clinton kanske förstår det eller så gör hon det inte, för att hon helt enkelt gynnas av det tillsammans med sina vänner. Men det kommer, om hennes märkliga velande och oklara strategi håller i sig, skapa problem för henne i en eventuell primärvalskamanj. Demokrater tycker ojämlikhet är viktigt och hon kommer inte komma undan. De kommer kräva svar. Kan hon ge dem ett svar och på ett tillfredställande vis?

Det måste hon nog faktiskt ta och göra om hon vill bli partiets presidentkandidat.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s