DN skriver ledare och lyckas bortse från halva konfliktens kärna

Jag läser dagens ledare i Dagens Nyheter om det upptrappade läget mellan Israel och Palestina och slås av att man tydligen kan vara hur långt ifrån verkligheten som helst för att vara anställd hos dem. Det gamla vanliga upprepas. Hamas är galna och Israel är en demokrati som absolut vill ha fred och det vill inte Hamas. Ingenstans i texten talas det om Israels brott mot mänskligheten eller grunden i konflikten, en olaglig ockupation.

Det är inga små petiesser som Dagens Nyheters ledarsida väljer att helt bortse ifrån i sin iver att få Israel att framstå som den gulliga partnern som gör det mesta rätt, och vill ha fred. Gideon Levy på den Israeliska tidningen Haaratz ger en annan bild. Israel vill inte ha fred, de vill bara döda araberna. Även Francis Boyle, professor i folkrätt, kräver att Israel ställs till svars.  Visserligen skriver DN att Israel är den starkare parten men det viftas snabbt bort med att det därför är lättare att påstå att dem bryter mot internationell rätt (!) och inte är proportioneliga i sitt användande av våld. Det är ungefär den ”kritik” Israel får.

Och visst, om man bortser ifrån att Gaza är som ett fängelse på grund av Israels sekellånga ockupation och mot Israels upprepande brott mot mänskligheten, blir allting någon annans fel hela tiden. Som Hamas, vilka för all del är galna och försvårar freden och har sin skuld men också några Israel skapat (dessutom, demokratiskt valda) med sin ockupation. Då blir också den här ledaren begriplig.

Men annars blir den helt obegriplig. Det går liksom inte att låta bli att beröra en ockupation och brott mot mänskligheten när man skriver om en pågende konflikt.

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s