Fi kan få problem i sitt stöd för Juncker

I början av juni bestämde sig Feministiskt Intiativ för att tillhöra den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet. Det var överraskande för en del. De gjorde det för att de ville ha makt, och såg potentialen att kunna få igenom sin politik bäst i den gruppen. Jag skrev om det när det begav sig och tog upp deras krav på fri invandring exempelvis som S-gruppen inte alls är för men att de har nog lättare att driva sin jämställdhetspolitik där. Väljarna dömer inte en i första hand beroende på partigrupp men om man faktiskt åstadkommer saker och i Europaparlamentet är det i sanning ingen lätt uppgift. Högern dominerar parlamentet och med dessutom rasister och nazister som växt sig allt starkare, är det än  svårare att få igenom sin politik i synnerhet för Fi. Ur det perspektivet är valet av grupp logiskt. Det jag tror däremot Fi:s väljare kommer döma dem efter är hur de röstar och där kan partiet redan fått problem.

I morgon ska i alla fall Europaparlamentet rösta om ny ordförande för EU-kommissionen. Den som kommer vinna är kristdemokraten Jean Claude Juncker. I en överenskommelse mellan de två största partigrupperna, den konservativa och den socialdemokratiska gruppen, kommer de tillsammans stödja Juncker som ny ordförande i utbyte mot andra maktpositioner. Malin Björk, nybliven Europarlamentariker för Vänsterpartiet, beskriver honom i en debattartikel i ETC:

Kanske var han trött när han besökte oss i vänstern, men då var polityren borta. På frågor om abort, jämställdhet och våld mot kvinnor pratade han om nationell kompetens och familjen. Han sa nej till en ny jämställdhetsstrategi och nej till EU-lagstiftning mot våld mot kvinnor. På frågan om ekonomisk politik och den växande fattigdomen i EU svarade han att EU inte bär något som helst ansvar för krisen, och att han är stolt över EUs agerande. Åtstramningarna har varit och är bra.

Juncker utstrålade en världsfrånvändhet som inte går att ta på ens om jag hade velat. Men värst var ändå hans utläggningar om EU:s flykting- och gränspolitik. På frågan om Fort Europa svarade han att de som röstade på högerextrema partier i många fall gjorde så för att de upplever att Europa inte erbjuder tillräckligt skydd mot ”illegal invandring”! Frontex måste få betydligt större anslag för att stänga gränserna, menade han. Termen ”illegal invandring” återkom flera gånger. För den som tvivlar finns uttalandet på video.

Den här mannen kommer alltså Fi som ingår i S-gruppen rösta på i morgon. Han är ingen vidare jämställdhetsvän och vill inte öppna upp Europa ännu mer, snarare stänga det. Det är Juncker. Det krävs inte mycket för att inse att Fi, genom sin röst på honom, går ifrån allt de står för. Fi är för fri invandring, Juncker totalt emot och han ser inget vidare behov av jämställdhet, det gör verkligen Feministiskt Intiativ.

Nu går det så klart att argumentera för att få saker och ting gjort i EU med det nuvarande majoritetsläget krävs det stora kompromisser för att få inflytande. Kanske är det så Soraya Post, Fi:s företrädare i Europaparlamentet, kommer förklara sin röst på Juncker. Men frågan är då om det var det mandatet partiet verkligen fick av väljarna i maj? I min värld var det ett mandat för förändring, någonting annat och att inte ingå kompromisser som eventuellt kan leda till något senare.

De kanske slipper förklara det här för deras väljare i nästa val men det beror på om de lyckas åstadkomma något på vägen, att de kan peka på något de bidragit till. Annars riskerar de att sitta där, lagom till nästa val, och tvingas förklara varför de röstade på en man som går emot allt de står för och tillhör en partigrupp som egentligen inte passar dem speciellt bra.

Det är en uppgift jag i så fall inte avundas dem.

 

Advertisements

One thought on “Fi kan få problem i sitt stöd för Juncker

  1. Ping: Fi:s lite märkliga ja till Juncker | Johannes Blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s