Fi:s lite märkliga ja till Juncker

De svenska socialdemokraterna lade ner sina röster när Europaparlamentet skulle välja Juncker som ny EU-kommissionär. Argumentet var att han gjort flera eftergifter och därför röstade de inte nej. Det tycker jag är en rimlig avvägning. Att de skulle rösta ja fanns inte på kartan, vilket Marita Ulvskog tydligt redgjorde.

Men en som kom till en annan slutsats var Soraya Post, Feministiskt Initiativs enda Europaparlamentariker. Hon röstade ja av flera skäl som hon senare redogjorde för på sin facebooksida.  Bland annat ett antal eftergifter, liknande som de svenska sossarna fått kan man tänka, sedan tar hon upp upp att han ändå skulle blivit godkänd och berättar vidare hur hemsk han egentligen är. Till sist hur hon är där för att leverera ”rosa resultat”. Jag har tidigare skrivit om att jag tror det kan bli svårt att förklara det för väljarna. 

Det finns en viss ironi att Feministiskt Initativ, till vänster om Socialdemokraterna, förmå sig att stödja någon som vill stänga gränserna. Allt i någon slags kompromiss. Att Fi, precis som Socialdemokraterna skulle lagt ner sina röster, vore ingen stor grej. Men att de stödjer en sådan högertok till kandidat får ses som väldigt överraskande.  Och jag förstår verkligen inte varför de röstade ja.

Det håller inte att säga att han ändå skulle blivit godkänd, eller ens att han var den enda kandidaten. Om Post velat skulle hon kunna lagt en betydelselös röst på en socialist som också var kandidat men det skulle signalerat ett ställningstagande. Det var inte han eller ingen. Skulle inte ”ingen”, om det nu vore så, vara ett bättre alternativ? Att ens argumentera som så, ”han skulle ändå blivit godkänd” är ett fasligt dåligt försvar när man blivit vald för att kämpa mot allt den mannen står för.

Varför drog inte Soraya Post samma slutsats som de svenska Socialdemokraterna. Det vill säga, röstade inte nej för att de fått eftergifter, men aldrig någonsin ja till en sådan person med dem åsikterna?

Kompromisser krävs i Europaparlamentet. Det verkar Post ha förstått, därav val av grupp och så vidare. Men att rösta ja till Juncker är lite mer än så. Det kan lätt ses som en direkt eftergift och är svårare att förklara bort. Jag tror Fi skulle dragit samma slutsats som de svenska Socialdemokraterna. Aldrig någonsin ett ja men inte nej för att de fått igenom en del eftergifter.

Istället valde Fi att rösta på någon som vill stänga gränserna när de själva vill öppna dem.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s