Kriminalpolitisk populism med Willie Horton-reklam och Beatrice Ask

Tidigare i veckan skrev justitieminister Beatrice Ask (M) med sina allianskollegor om hur de skulle verka för hårdare straff för narkotikabrott. Just hårdare straff har varit den här regeringens mantra i kriminalpolitiken och egentligen det enda de föreslagit. Det är alltid populism som går hem hos de som röstar. Med det sagt, visst kan det finnas skäl att höja straffskalan på vissa brott men att ha det som enda idé är bisarrt. Och om man är emot blir man anklagad för att stödja mördare och andra smickrande människor. Dessvärre är Socialdemokraterna inte mycket bättre i frågan men det är en annan diskussion. 

Men i alla fall, debattartikelns slut är det intressanta. Ask med fler avslutade nämligen artikeln så här:

Grovt kriminella i den organiserade brottsligheten ser nog gärna att en ny rödgrön regering tar över efter höstens val.

Det här fick mig osökt att tänka på Willie Horton-reklamen i 1988 års amerikanska presidentval som George Bush (den äldre)-kampanj sände för att sätta dit Demokraternas kandidat, Michael Dukakis. Han var nämligen mot dödsstraff och Horton då en flerfaldig mördare och våldtäktsman. Den korta filmen påstod att Dukakis dels ville släppa ut honom tidigt men samtidigt ge honom permissioner i veckorna och att han under en sådan tid gick och bland annat våldtog sin fru. Det här är givetvis bisarra anklagelser så väl som extremt ful kampanjmetod och anspelar dessutom på ras, men den gick hem.

Det är dessutom så man ofta bemöts om man automatiskt inte svarar ”hårdare straff” på frågor som rör kriminalitet. Därför går det också att dra likhet mellan Ask och Bush-kampanjen för precis som de gjorde, varnar nu alliansen med Ask i spetsen för att de grovt kriminella kommer glädjas om de rödgröna vinner valet. En bisarr anklagelse på alla sätt.

Men det gör detsamma, än mindre att högre straff är kontraproduktivt och att vår narkotikapolitik havererat så till den grad att den kostar liv och det sista som då behövs som nu Ask med fler föreslår, är hårdare straff. 

Populism fungerar. 

Det som får lida är svensk kriminalpolitik som faktiskt förtjänar mer än tröttsam smutskastning och populism som lösning på allt. 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s